Bedřich Smetana

2. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

2. března 1824 se v Litomyšli v rodině zámeckého sládka narodil významný český hudební skladatel Bedřich Smetana.


Smetana se již od 4 let věnoval hudbě. Učil se hře na klavír a na housle. Studoval v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Plzni. Při studiích se seznámil s Karlem Havlíčkem Borovským, se kterým se přátelil a scházel až do jeho smrti. Po maturitě na plzeňském gymnáziu odešel do Prahy, kde studoval u Josefa Proksche a zároveň se sám živil jako učitel hudby. V této době už komponoval první skladby.

V roce 1848 založil hudební ústav, kde vyučoval hře na klavír. Seznámil se s Kateřinou Kolářovou, s kterou se roku 1849 oženil. Měli 4 dcery, z toho 3 zemřely v dětském věku.

V letech 1856 – 1861 působil ve Švédsku jako dirigent a klavírista. Jeho žena, která byla těžce nemocná, se chtěla vrátit zpátky do Čech, na zpáteční cestě ale zemřela. V roce 1860 se Smetana podruhé oženil - s Barborou Ferdinandovou.

V roce 1866 se stal Smetana dirigentem orchestru Prozatímního divadla.

Po roce 1870 se skladateli začal zhoršovat zdravotní stav. 1874 ztratil sluch. Odstěhoval se ke své dceři Žofii do Jabkenic, kde i přes svoji hluchotu dál komponoval. Postupně se ale jeho zdravotní i psychický stav tak zhoršil, že musel být v roce 1884 převezen do Prahy do ústavu pro duševně nemocné, kde 12. května zemřel.

Z jeho 8 oper (9 nedokončená) je nejznámější Prodaná nevěsta a Libuše, která zazněla 11. 6. 1881 při otevření Národního divadla. Do našeho podvědomí se také zapsal díky cyklu symfonických básní Má vlast (Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník). Smetana zde čerpal z mýtů a historie (Vyšehrad, Šárka, Tábor), zobrazil zde krásu české přírody (Vltava, Z českých luhů a hájů), Blaník pak byl obrazem husitské tradice.

Každoročně se na počest výročí úmrtí Bedřicha Smetany koná v Praze hudební festival Pražské jaro. Celý festival je zahajován cyklem symfonických básní Má vlast.

Zdroj:
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/6494-bedrich-smetana
http://ireferaty.lidovky.cz/100/1265/Smetana-%E2%80%A6

/Milagros/

Zobrazeno 2818×

Komentáře

Pitka

Z českých luhů a hájů - to je hezké;-) a Bedřich S. byl velkým mistrem;-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka