Den Horské služby v ČR

24. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Používání sněžných skútrů, lyží, záchranářských psů a horolezecké výstroje při práci? Horským záchranářům patří zcela určitě velký dík za jejich nasazení – a můžeme tak učinit třeba právě dnes, kdy slavíme Den Horské služby v ČR.


Jsou to totiž oni, kdo poskytují pomoc a transport zraněných, provádějí pátrací a záchranné akce v horách, vytváří podmínky pro bezpečnost návštěvníků hor a například také sledují povětrnostní a sněhové podmínky a informuje o nich veřejnost. V sezoně vyjedou pracovníci Horské služby asi k 600 případů za jeden týden.

A proč vlastně 24. březen? Tento den roku 1913 probíhal v Krkonoších závod v běhu na 50 km, kterého se účastnil také Václav Vrbata a Bohumil Hanč. Ve sněhové bouři dal Vrbata Hančovi část svého oděvu, i když věděl, že tím ohrožuje svůj vlastní život; jedná se tedy o jakýsi památný skutek pomoci člověka člověku v horách, proto je 24. březen slaven jako Den Horské služby v ČR.

Trocha historie?

Služba horských průvodců a nosičů, u kterých se vyžadovala znalost první pomoci, vznikla už r. 1850. První organizovaná záchranná akce pak proběhla v Krkonoších r. 1900. R. 1969 byla Horská služby federalizována na českou a slovenskou část, k úplnému oddělení české a slovenské části došlo r. 1993. Od r. 1990 existovalo Sdružení horských služeb ČR, přičemž jednotlivé oblasti měly jako občanská sdružení vlastní právní subjektivitu.

A současnost?

R. 2001 tato občanská sdružení zanikla a Sdružení horských služeb ČR změnilo název na Horská služba České republiky, o. s., které je financováno především z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví. R. 2004 došlo k dohodě jednotlivých ministerstev, pro která HS vykonává svou činnost, že bude dále zaštiťována Ministerstvem pro místní rozvoj jako podpora cestovního ruchu. Dochází k vytvoření obecně prospěšné společnosti Horská služba ČR, o.p.s., která od 1. 1. 2005 přebírá zodpovědnost za činnost HS v ČR.

Horská služba působí v Krkonoších, Jizerských, Krušných a Orlických horách, v Jeseníkách, Beskydech a na Šumavě.

http://www.hscr.cz/

/Katulda/

Zobrazeno 1985×

Komentáře

Pitka

Ta historie je vždycky milá;-). Ty zajímavé dny, co si skoro denně připomínáme jsou zajímavé o to, že lidi si vždycky připomínají své činy, skutky,krize.., které se v průběhu plynu času zvýraznily...:-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka