Dr. Crawford Long

30. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešního dne roku 1842 použil dr. Long při operaci pacienta anestézii a zasloužil se tak o jeden z nejprospěšnějších činů v dějinách chirurgie, pacientům přinesl nesmírnou úlevu od bolesti.


Crawford Williamson Long se narodil 1. listopadu 1815 v USA, byl americkým lékařem a farmakologem.

Už od počátku 19. století se staly módou soukromé i veřejné akce, při kterých se vdechoval oxid dusný – rajský plyn, později také páry éteru, jejichž účinky byly zdrojem zábavy. Medicíně se tak nabídla první anestetika, ale konzervativní Evropa se jich zřekla a lékaři dál operovali při plném vědomí pacienta, velmi výjimečně v alkoholovém, opiovém nebo hypnotickém spánku.

Také Long se seznámil s účinky rajského plynu a éteru, ne však na univerzitách, ale od potulného „odborníka“. Poté, co r. 1839 získal na univerzitě v Pensylvánii titul M. D., zařadil se mezi nejerudovanější aplikátory medicíny na celém americkém kontinentu. V lednu r. 1842 si pak Long na jednom z dalších večírků všiml, že intoxikovaní parami éteru a rajského plynu často padají, necítí však při tom žádnou bolest. Několik týdnů přemýšlel, až pak 30. března 1842 vybral jednoho svého pacienta, kterého narkotizoval éterem na ručníku, který mu přiložil k nosu a poté mu provedl odstranění cysty na šíji. V červenci pak stejným způsobem amputoval mladému muži palec u nohy.

Svoji metodu ale nezveřejnil, prý cítil, že nemá dost prokazatelných případů nebo se snad v případě operace neúspěšné bál lynčování. Zbývá než dodat, že jak už to často bývá, jeho úspěchy si chtěli přivlastnit jiní – H. Wells, W. Morton a Ch. Jackson.

Ani jeden z nich však nedopadl dobře. Poté, co se podařilo H. Wellsovi jednoho ze svých pacientů uspat navždy, prodal dům i praxi a jen doufal v zázrak. Jednoho dne pak dostal dopis s nabídkou preparátu, jenž dokáže hluboce uspat – pisatelem onoho dopisu byl William Morton. Obrátil se o radu k uznávanému vědci Ch. Jacksonovi. Myslel především na peníze, složení prostředku se mu ale utajit nepodařilo. Zatímco tedy inhalační narkóza na celém světě pomáhala pacientům i lékařům, mezi jejími průkopníky se rozpoutal nelítostný boj o prioritu. Dr. Long je nějakou dobu pozoroval, až pak v prosinci 1849 vznesl svůj oprávněný nárok na prvenství.

Až do konce života Long pokračoval v náročné práci praktika na chudém Jihu. Zemřel 16. června 1878.

/Katulda/

Zobrazeno 1800×

Komentáře

tomes

teda ty operace bez nárkózy si snad ani nedokážu představit...

dadinka

Díky za zajímavý článek:-)

luckamaruška

Díky Bohu, že nás už se to netýká!! Opravdu velmi zajímavý článek! Děkuji!

majkiii

Uf, operace v plném vědomí... Věc, kterou bych fakt nechtěla zažít. Ještě že žijeme v době, ve které žijeme :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka