Evropský den mozku

12. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Už včera jsme si mohli připomenout evropský den mozku. Máme ho každý pěkně v hlavě, ale co o něm víme? Tak se na něj pojďme trochu podívat.


Je to řídící orgán nervové soustavy. Řídí a kontroluje tělesné funkce jako je činnost srdce, trávení, schopnost pohybu, řeči, ale i samotného myšlení či vnímání emocí.

Skládá se z několika částí:

Zadní mozek - je nejstarší částí mozku. Prodloužená mícha a Varolův most jsou součástí mozkového kmene, zodpovídají za udržení základních životních funkcí. Dále se dělí na

míšní mozek: prodloužená mícha zajištuje řízení činnosti srdce, cév, dýchacích pohybů, polykání, sání.

vlastní zadní mozek:

mozeček zajišťuje udržovánírovnováhy a řízení přesnosti pohybů

Varolův most kontroluje žlázy vylučující sliny a slzy, ovlivňuje také některé fáze spánku

Střední mozek zajišťuje souhru očí a pohyb hlavy za zvukem

Přední mozek se člení na pravou a levou mozkovou hemisféru, které tvoří největší část předního mozku. Na povrchu hemisfér je šedá hmota a mozková kůra, uvnitř je bílá hmota. Ta obsahuje podkorová nervová vlákna, která spolu tvoří komunikační síťmozku, ta spojují mozkovou kůru a korové oblasti s míchou. Šedá hmota je látka obsahující těla nervových buněk, tvoří mozkovou a buněčnou kůru i podkorová jádra.

Mezimozek obsahuje centra zodpovědná za emoce, pocit hladu, agrese, strachu.Obsahuje šišinku, kteráovlivňuje naše biorytmy. V dolní části se nachází podvěsek mozkový - hypofýza, žláza, která podléhá pouze podnětům z nervového systému a sama prostřednictvím svých hormonů ovlivňuje další žlázy s vnitřní sekrecí. Je to tedy místo, kde dochází k propojení nervového a hormonálního řízení.

Koncový mozek je nejmladší a největší část mozku. Je rozdělen na dvě hemisféry. Na povrchu je kryt pláštěm, který je kryt kůrou, tvořenou šedou kůrou mozkovou, což jsou těla neuronů. Povrch mozku je zpravidla rozbrázděn závity, Vnitřek je vyplněn bílou hmotou (vlákna neuronů) a okrsky šedé hmoty, které tvoří podkorová centra, tzv. bazální ganglia. Nejstarší část koncového mozku, zpracovává vnější podněty -  čichové, chuťové, zrakové, sluchové. Řídí úmyslné pohyby a řeeč, provádí myšlenkové činnosti, iniciuje podmíněné reflexy.

Mozkové komory vytvářejí látku zvanou mozkomíšní mok, což je ochranná vrstva, která mozek i míchu chrání před poraněním a infekcí. Komoty se nacházejí v mozku a mozkovém kmeni, jsou celkem čtyři. Mozkomíšní mok plní ochrannou funkci a nejspíš také zabraňuje infekci a jsou jím odplavovány zplodiny do žilního systému.

Mozkové hemisféry - u lidí došlo v této největší části mozku k velkému rozvoji, lidské hemisféry se tím odlišují od hemisfér jiných obratlovců.Hemisféry se dělí na pravou a levou, odděluje je rýha. Dále se ještě rozdělují do tří laloků, které jsou pojmenovány podle lebečních kostí, které je překrývají.

Thalamus a hypothalamus

Thalamus přijímá senzorické signály kromě čichových. Je součástí mezimozku a uložen je v hloubi hemisféry, také se zúčastňuje kontroly mimovolních funkcí, včetně udržování vědomí.

Hypothalamus je základem pro regulaci tělesných funkcí a je uložen v hloubi mozku.Leží těsně za zkřížením zrakových nervů. Dále reguluje hypofýzu, autonomní nervový systém, ovlivňuje srdeční činnost a krevní tlak, kontrakce močového měchýře a střeva, tvorbu slin a potu, přijímání potravy a tekutin, tělesnou teploitu,kontroluje emoční chování - podílí se na kontrole agrese, strachu a sexuálního chování, provádí kontrolu spánkových cyklů, má vliv na denní kontrolu spánku a bdění a paměť. - To je teda něco!

Mozeček je uložen v zadní části mozku. Udržuje rovnováhu, vzpřímený postoj a  koordinuje pohyby. Jeho činnost je zcela podvědomá, tedy o ní nevíme.

Cévní zásobování mozku - mozek je artériemi zásoben okysličenou krví. Mozková tkáň potřebuje velké množství krve, asi 10 - 20 % právě cirkulující. Deset sekund po přerušení přívodu krve do mozku dochází k jeho nevratnému poškození.

Mozek je přesto, co o něm víme, stále místem, kde je možné objevit spoustu nového. Takový vesmír v nás. Proto se kolem data 11. března koná konference odborníků na téma mozek, jeko zkoumání, nemoci, léčení atd.

Ještě že jej máme!

/růžetrnitá/

 

Zobrazeno 3649×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka