Jiří Grygar

17. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnešního dne slaví 73. narozeniny český astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc.


Jiří Grygar, známý svým popularizováním vědy v oblasti astronomie, astrofyziky, a vztahu vědy a víry, je autorem více než stovky děl – naučných knih, odborných článků a vzdělávacích pořadů. Se svými pořady často vystupuje v rádiu i v televizi.

Členství Jiřího Grygara v organizacích:
- Učená společnost ČR – II. místopředseda
- ECSO (Evropská rada skeptických organizací) – vicepresident
- Česká astronomická společnost – čestný předseda
- dále je členem České křesťanské akademie, Rady českých vědeckých společností, Jednoty českých matematiků a fyziků a mnoha dalších.

Je také předsedou Českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie 2009.

Jiří Grygar získal za svoji vědeckou, ale především popularizační činnost, mnoho ocenění (v roce 1996 - cenu Kalinga za popularizaci vědy – UNESCO, cenu Nadace Universitas Masarykiana pro rok 1997, v roce 2008 Čestnou medaili Za zásluhy o Akademii věd ČR,…)

V roce 1996 byla při příležitosti jeho 60. narozenin po něm pojmenována planetka 3336 - Grygar, objevená 26. října 1971.

Jeho knižní tvorba je velmi obsáhlá, z titulů vybírám např. Vesmír je náš svět (1973), V hlubinách vesmíru (1975), Okna vesmíru dokořán (1989), Velký třesk a Bible (1991, 1997) O vědě a víře (2001) Žeň objevů 2001 (2003),…

www.astro.cz/~grygar


Slova Jiřího Grygara (úryvek Proč věřím v Boha? z knihy Věda a víra):

"... Vztah k Bohu je pro věřícího křesťana důvěrně osobní záležitostí, o níž se většinou ostýchá vyjadřovat veřejně; ne snad proto, že by se obával perzekuce či posměchu jako v dobách bojovně ateistické totalitní společnosti, ale z toho důvodu, že si je dobře vědom, jak nesnadné je popsat stav vlastního nitra běžným lidským jazykem a jak nesdělitelné jsou osobní prožitky, střádající se během vlastního života - života nezaměnitelného a jedinečného v celých dějinách vesmíru.

Vidíte, právě mi uklouzlo slovo vesmír a jistě ne náhodou. Věřící přírodovědec je možná v jisté výhodě, že poznává Boha nejen subjektivně jako každý jiný člověk, ale také prostřednictvím předmětu svého bádání, jímž je vždy určitý uzoučký výsek poznávání kosmu, od hvězd po mořské hvězdice, od vůně květin po vůni kvarků, od přenosných chorob po přenos záření či genetické informace..."

http://www.vira.cz/knihovna/index3.php?sel_kap=10&sel_kniha=4

Zobrazeno 1806×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka