Radovan Lukavský

10. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

10.3. si připomínáme rok, co ve věku 88 let po těžké nemoci zemřel jeden z našich nejpřednějších herců, nejvýraznější osobnost, pedagog, recitátor - pan Radovan Lukavský.


Radovan Lukavský pocházel ze Studola u Plzně. Maminka pocházela z Bystřice pod Hostýnem, byla hluboce věřící katolička. Tatínek Rudolf Lukavský byl známý jako truhlářský mistr.

Radovan Lukavský už od dětství znal ochotnickou scénu, později vystudoval konzervatoř a následně pak Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1946 se stává členem Mětského divadla ve Královských Vinohradech, poté prošel mětskými divadly pražskými, aby poté téměř na půl století zakotvil v Národním divadle. Mezi jeho nejznámější role patří zejména Hamlet, Edgar v Králi Learovi, Tomáš Becket.

Radovan Lukavský však vytvořil stovky divadelních i televizních rolí, v rozhlase. Z televizních seriálů se nejvíce do povědomí zapsal jako Václav Thám v seriáli F.L.Věk. Jeho kultivovaný hlas z něho dělal jednoho z nejznámějšího recitátora poezie. Namluvil 17 biblických příběhů v projektu Bible pro malé i velké.

Radovan Lukavský byl věrohodný svou autenticitou, pravdivostí vlastní osobnosti.

 

Ocenění: od tehdejšího prezidenta Václava Havla obdržel Medaili za Zásluhy, rok 1995 mu přinesl Cenu Thálie za celoživotní mistrovství. Od července 2008 se v Praze 5 – Košířích jmenuje po herci ulice: Lukavského.

 

Literatura: Nejnovější literaturou o životě Radovana Lukavského je knížka od jeho vnučky: Lukavská Klára, Rozhovor s dědečkem, Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2004.

 

Všichni, ať už umělci, kolegové, přátelé, se shodují v názoru na osobnost Radovana Lukavského. Říkají, že „byl jeden z posledních rytířů, jako studánka čisté vody, věrný Bohu, rodině, divadlu, Národu.“

 

Jeden z památečních výroku Radovana Lukavského:

„v Hamletovi totiž nejde o dilema života a smrti, ale o bytí a nebytí – a to je dost velký rozdíl. Shakespeare asi věděl, proč Hamletova otázka zní: „Být či nebýt“, a ne „Žít či nežít?“, jak je to v Saudkově překladu. Žití je to, co máme společného se všemi živočichy. Skutečné lidské bytí je dar posvěcený darem myšlení: „Myslím, tedy jsem!“ konstatuje Descartes. A naproti tomu: „Co je člověk, umí-li na životě vydobýt jen potravu a spánek? Pouhé zvíře! Ten, který nám dal schopnost přemýšlet, jistě si nepřál, aby božský rozum v nás bez užitku hnil“, uvažuje Hamlet – v knize Deset vyznání (2001) Marcely Kašpárkové.

 

Zdroj informací:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Radovan_Lukavský

http://www.rozhlas.cz/mozaika/udalost/-zprava/432526

 /Katis/

Zobrazeno 4819×

Komentáře

Relia

Úžasný člověk, měla jsem ho moc ráda. Setkala jsem se s ním osobně a nikdy na to nezapomenu, díky za tento článek.

PLHOJ

pan prof. R. Lukavský - velký, ale zároveň velice skromný člověk. V naší excurrendo farnosti měl chalupu a často jsem se s ním setkával na bohoslužbách v celém našem farním obvodu. Když jsem ho před mší sv. požádal :" Mistře mohl by jste prosím přečíst čtení ? - ochotně vyhověl, ale vždy si kladl jednu podmínku : "Chci se ale na ten text nejdřív podívat".<br />
On, který by to dokázal přednést "z fleku", se vždycky úctou k Božímu slovu a pečlivostí profesionála připravoval na každé ( i sebekratší ) biblické čtení !<br />
Zpočátku jsem míval při kázání v jeho přítomnosti i trochu trému. Pan profesor byl však velmi shovívavý a v oblasti rétoriky rád poradil.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka