Štěpán Trochta

26. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si můžeme připomenout narození kardinála Štěpána Trochty.


Život Štěpána Trochty, později i kardinála, by vydal na desítky knih. Nelze, než ho obdivovat za odvahu a vnitřní sílu. Nikdy to neměl jednoduché, ani v dětství, a prošel si taktéž koncentračním táborem, kde byl mučen, několikrát se ho pokoušeli zabít a nevyhnul se ani chlorovému vápnu a dalších nespočetných hrůzných úkonů nacistů v rámci poslat ho na smrt.

 

Štěpán Trochta se narodil 26. 3. 1905 ve Francově Lhotě. Tam také vyrůstal. Otec mu zemřel, když mu bylo 8 let. Matka zůstala sama se třemi dětmi. Pomáhal jí vést malé hospodářství, vychovával mladší sourozence. Po 1. světové válce začal studia na arcibiskupském gymnáziu v Olomouci. Matka onemocněla tuberkulózou, musel studia přerušit. Kromě práce doma organizoval mládež, hrál s nimi divadla, pořádal pěvecké a recitační soutěže, ale přitahovalo ho to ke kněžství. Když se výrazně zlepšila maminčina nemoc, odešel k salesiánům. Salesiáni ho v podstatě celý život formovali, byl to jeho domov se vším všudy.

 

1923 – Turín, noviciát. Seznámil se a spolupracoval s Ignácem Stuchlým a Metodem Klementem.

1924 – vznik 1. salesiánského domu pro české chlapce v Perose Argentině. 1927 – stěhování do Fryštáku na Moravě. Po roce se vrací do Itálie, dokončuje doktorát z teologie (2.7.1932). 3.7.1932 – kněžské svěcení. Po návratu do vlasti, odsloužení povinné vojenské služby a již se plně soustředil na kněžské a salesiánské povinnosti. Po okupaci a zahájení 2.světové války se zapojuje do domácího odboje, ukrývá hledané odbojáře a židovské uprchlíky. Gestapo jeho kázání nese nelibě, v r.1940 zatčen, propuštěn pro nedostatek důkazů. 28. 5. 1942 zatčen znovu ve vykonstruovaném procesu a zbytek války strávil v koncentračních táborech – Terezín, Mauthausen a Dachau. Přežil jen díky domu, že přátelé dostali povolení mu zasílat dávky jídla a také se z jeho spisu podařila odstranit nálepka RU (Ruckkehr unguwunscht – návrat nežádoucí). 25.4.1945 byl koncentrační tábor, kde pobýval, osvobozen Američany. 23.5.1945 se vrací k salesiánům v Praze. 16.11.1947 – vysvěcen na biskupa, jmenován biskupem litoměřickým.

 

1948 – mluvčí katolických biskupů, avšak nepodařilo se mu vyjednat a dosáhnout výsledku v komunikaci s komunisty. Velké tahanice, dlouhodobé nepokoje. V roce 1949 při vyhlášení tzv. Katolické akce přečetl pastýřský list Hlas biskupů a ordinářů v hodině velké zkoušky – i když ho úřady zakázaly. Zajistil, aby se četl v mnoha kostelích. Po dlouhé době byl opět nezákonně internován a pak, po silném nátlaku, těžké nemoci a patrně i po omamných látkách, které dostal – složil slib věrnosti socialistické republice. Bylo to v roce 1951. 1953 – zatčen, ve vykonstruovaném procesu odsouzen k 25.letům těžkého žaláře. Byl vězněn v Ruzyni, Pankráci, Kartouzích, Leopoldově.

05/1960 – při amnestii propuštěn na svobodu. Kněžský a biskupský úřad však vykonávat nemohl. Živil se jako dělník. Přesto dokázal tajně vysvětit několik kněží. 19.7.1968 byl Štěpán Trochta rehabilitován, vykonává biskupský úřad. 28.4.1969 jej papež Pavel VI. jmenuje kardinálem „in pectore“. Zveřejněno v r. 1973. Od r. 1970 opět omezování biskupské působení státem.

 

Ani v době umírání a smrti mu klid nebyl dopřán. Objevuje se tehdejší církevní tajemník Karel Dlabal, vyhrožuje mu a vede s ním „debatu“ několik hodin. Ráno je Štěpán Trochta nalezen v agónii a 5.4.1974 umírá. Jeho pohřeb byl ostře sledován, zákaz úřadů, aby zahraniční hosté koncelebrovali mši sv., omezená účast lidí, proslovy. Arcibiskup Karol Wojtyla během posledního rozloučení porušil zákaz úřadů a nad rakví krátký proslov pronesl, v němž Trochtu označil za mučedníka. Jeho beafikační proces se nachází ve stavu sběru materiálu.

 

Zdroj informací: http://cs.wikipedia.org/wiki/Štěpán_Trochta

www.pastorace.cz

/Katis/

Zobrazeno 3601×

Komentáře

Pitka

četla jsem o Něm knížku a o jeho zážitcách z pobytu v koncentračním táboru, a čtu je skautům. Div u toho nepláču...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka