Zemřel Karel Kryl

3. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené
Dnes uplynulo 15 let ode dne, kdy zemřel slavný písničkář, básník , grafik a žurnalista Karel Kryl.

 Jeho písně jsou v dnešní době známy zejména díky tvůrčímu počinu Daniela Landy, který přezpíval jeho písně Morituri te Salutant, Král a Klaun, Karavany mraků a mnohé další. Samotné dílo tohoto písničkáře a jeho odkaz pro dnešek je však bohužel stále nedoceněno.
Svou tvůrčí a písničkářskou činnost začal v druhé polovině 60. let, kdy prorazil jako dělník z továrny na sociální zařízení (konkrétně zde vyráběl zachodové mušle) v ostravském rozhlase, se kterým pak začal objíždět celou republiku. Lidé jej však znají spíše díky jeho písni "Bratříčku zavírej vrátka" , která byla dokončena v osudnou srpnovou noc roku 1968, kdy nás začala okupovat vojska varšavské smlouvy. Z malého písničkáře co vzrůstem i popularitou se náhle stal fenomén, který otevřeně vystupoval proti okupaci a pošlapávání principu pražského jara, které měl nastolit v naší zemi znovu svobodné politické ovzduší.
Za své "přečiny vůči socialistickému zřízení" mu měl hrozit minimálně zákaz publikování, ale režim si nepřál, aby tento revolucionář i nadále zůstal v Československu, a proto při první příležitosti jej poslali na písničkářský festival do Německa, odkud mu již nebylo dopřáno se vrátit zpět do vlasti. 
Kryl se v následujících letech snaží coby emigrant usídlit v Německu. Učí se proto německou řeč, kterou doposud vůbec neovládal, dělá si znovu maturitu (československé vzdělání mu nebylo uznáno) a studuje v Mnichově dějiny umění. Mezitím navázal styky s rádiem Svobodná Evropa, které mělo v Mnichově svou redakci. Nejdříve zde uvádí kulturní pořady a pak i sportovní zprávy.
V listopadu 1989 Krylovi umírá jeho maminka. Z jednodenní návštěvy se nakonec díky rychlé změně politického ovzduší stává několikatýdenní účast na revolučních listopadových událostech, kdy Karel Kryl pořádá také "Koncert pro všechny slušný lidi" v Paláci kultury. 
Po r.1990 se chtěl aktivně zapojit do našeho politického života, ale prezidentem Havlem byl odmítnut a tento krok mu až do konce svého života Kryl zazlíval.
V tomto období vzniká píseň "Demokracie", kde se filtruje pohled Kryla na současnou politiku budování postkomunistického státu s parlamentní demokracií. "Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou"  a mnoho dalších narážek se prolíná celou písní. V následujícím období začíná odmítání Kryla. Nejen, že mu mnozí vydavatelé odmítají vydávat nahrávky, pořadatelé náhle ruší termíny koncertů apod., ale Kryl sám se  již cítí unaven a znechucen tím, co se stalo a jak bylo obrovské úsilí o zničení komunismu ve východní Evropě korunováno nespravedlností vůči těm, kteří o to nejvíce bojovali právě v zahraničí. 
Karel Kryl by se letos 12.dubna dožil 65 let.
 
 

 
Zobrazeno 4475×

Komentáře

Ferenc

Hezký příspěvek, jen bych doplnil, že Daniel Landa nazpíval tyto Krylovy písně: Pasážová revolta, Bratříčku, zavírej vrátka, Marat ve vaně, Karavana mraků, Salome, Žalm 71, Lilie, Anděl, Morituri te salutant, Habet, Bílá Hora

LudvíkOP

Obsah neni spatny, ale cestinu by si to bylo zaslouzilo lepsi.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka