Zemřel Ota Pavel

31. 3. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před šestatřiceti lety zemřel český novinář, prozaik a sportovní reportér Ota Pavel – vlastním jménem Otto Popper.


Ota Pavel se narodil 2. července 1930 v rodině židovského obchodního cestujícího Lea Poppera jako nejmladší ze tří synů.

Za druhé světové války žil v Buštěhradě na Kladensku sám s matkou, která nebyla židovského původu, otec i oba starší bratři byli transportováni do koncentračního tábora. V tu dobu se Ota živil jako horník. Po skončení války se otec i bratři vrátili domů živí. Ota absolvoval obchodní a jazykovou školu, ale maturitu složil až v roce 1960.

Ota Pavel se věnoval především činnosti redaktora, krátce však trénoval hokejové družstvo mládeže ve Spartě Praha. V letech 1949–1956 působil jako sportovní redaktor v Československém rozhlase, mezi lety 1956 a 1957 pak zastával stejnou pozici v časopise Stadion a poté několik let v armádním týdeníku Československý voják. Ve Stadionu také vycházely jeho první literární pokusy, především fejetony ze sportovního prostředí. Jako redaktorovi mu bylo umožněno hodně cestovat, například v roce 1962 doprovázel armádní fotbalové mužstvo do USA, dále do Francie, Švýcarska a samozřejmě SSSR.

Při zimní olympiádě v Innsbrucku (1964) u něj propukla vážná duševní choroba (maniodepresivní psychóza), v jejímž důsledku se pokusil podpálit statek nad Innsbruckem. Kvůli této nemoci odešel roku 1966 do invalidního důchodu. Několikrát pobýval v psychiatrických léčebnách a zemřel předčasně na srdeční infarkt ve věku nedožitých 43 let v rodné Praze. Je pohřben vedle svého otce na židovském hřbitově v Praze - Strašnicích.

V dílech Oty Pavla se odrážela tématika z vlastního dětství a ze sportu. Mezi jeho nejznámější autobiografické prózy patří Zlatí úhoři (zfilmováno s Vladimírem Menšíkem), Smrt krásných srnců (zfilmováno s Karlem Heřmánkem), Dukla mezi mrakodrapy, Jak jsem potkal ryby,…Některá díla byla vydána posmrtně (Veliký vodní tulák, Jak šel táta Afrikou, Omyl a jiné povídky …)

Jeho manželka Věra napsala knihu memoárů Vzpomínky na Otu Pavla.

V roce 2002 bylo v Buštěhradě zřízeno muzeum věnované životu a dílu Oty Pavla. Velmi informativní expozice obsahuje množství fotografií, dokumentů a originálních osobních předmětů.

http://www.bustehrad.cz/muzeum.html

/Elda32/

Zobrazeno 3328×

Komentáře

Podiven

Jen pro lepší orientaci: židovský hřbitov v Praze - Strašnicích je ten židovský na Olšanech (metro A - Želivského)<br />
<br />
http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=4253

Honvéd

Český? To snad ne! Psal česky, ale Čech to nebyl!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka