Bl. Michael Rua

6. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme blahoslaveného Michaela Ruu - kněze, salesiána, blízkého spolupracovníka a nástupce Dona Bosca.


Michael Rua se narodil 9. června 1837 v italském Turíně v chudé dělnické rodině. Ještě jako  malý chlapec se seznámil s Janem Boskem a začal chodit do jeho začínající oratoře. Jednou při rozdělování svačiny na Michaela už nezbylo jídlo - tehdy mu otec Jan podal ruku a symbolicky mu naznačil, že se s ním bude dělit o vše napůl, což se později vyplnilo.

25.3. 1855 složil osmnáctiletý Michael do rukou Dona Boska slib čistoty, chudoby a poslušnosti, čímž se zrodila nová řeholní kongragace - salesiáni. O dva roky později přepsal "Pravidla společnosti svatého Františka Saleského" - stanovy salesiánů - a společně s Donem Boskem je odvezl ke schválení Piovi IX. do Říma a po opravení papežem je znova přepsal. Po návratu do Turína převzal odpovědnost za chod a směřování oratoře namísto Dona Alasonatiho a pod jeho vedením z ní byla jedna velká rodina.

Ve 23 letech, 28.7. 1860, Michael Rua přijal kněžské svěcení a po primici nalezl na stole prorocký dopis Dona Bosca se slovy: "Uvidíš lépe než já překračovat salesiánské dílo hranice Itálie a zakotvit v mnohých částech světa. Budeš mít mnoho práce a mnoho utrpení. Dobře však víš, že jedině přes Rudé moře a poušť se přichází do zaslíbené země. Trp s odvahou. Útěchy a pomoc Páně ti na zemi scházet nebudou." (cit. http://catholica.cz/?id=1087)

Michael Rua se stal pravou rukou Jana Boska, neznal odpočinku (po vzoru svého představeného, který tvrdil, že odpočívat budeme až v nebi), jeho nadšení a kreativita, kterou vkládal do svého snažení, neznala mezí. Spolu s Donem Boskem pracoval i cestoval, byl jeho vikářem, tlumočníkem a posléze nástupcem.

Říkalo se o něm, že je živou řeholí díky své strohé věrnosti, ale zároveň prokazoval otcovství plné jemnosti, takže byl definován jako „dobrotivý vládce“. Svým moudrým a prozíravým působením, které bylo v sociální oblasti často velmi odvážné, obohatil oratoře o tělocvičny a společenské kluby; předběhl státní zákony a dal učňovským školám vhodné programy; ke klasickým studiím připojil studia technická a obchodní; zřizoval pensionáty. S narůstajícím počtem spolubratří a s rozvojem děl posílal salesiány do celého světa a zvláště se staral o misionářské výpravy.(cit. http://www.fma.cz/truhla/modlitby) Za 22 let jeho působení rozšířili salesiáni své misie v Brazílii, Ecuadoru, Číně, Indii, Egyptě a Mozambiku.

Don Michael Rua zemřel před 99 lety - 6. dubna 1910 - v Turíně. Byl blahořečen 29. října 1972 papežem Pavlem VI.

Prameny:

- http://www.sdb.cz/
- http://www.fma.cz/
- http://catholica.cz/

/Clara/

Zobrazeno 1719×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka