Bohuslav Burian

28. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zítra si připomeneme 50. výročí úmrtí Bohuslava Buriana, katolického kněze, statečného odpůrce nacismu a komunismu a oběť komunistického teroru.


Narodil se 16. října 1919 jako syn řezníka, na kněze začal studovat u augustiniánů v roce 1938. Za války musel přerušit studium, podílel se na protinacistickém odboji a v roce 1943 byl zatčen a poté vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Po válce dokončil bohoslovecká studia, v roce 1947 byl vysvěcen na kněze a působil jako kaplan ve Slavonicích.



19. června 1949, o slavnosti Božího Těla, přečetl věřícím v Brně pastýřský list "Hlas biskupů a ordinářů věřícím v hodině velké zkoušky", což mu vyneslo téměř půl roku vazby. V listopadu téhož roku byl přeložen do Moravské Nové Vsi, odkud v září 1950 uprchl do Rakouska. V následujících měsících se opakovaně vracel a převáděl do zahraničí kolegy kněze a řeholníky.



Bohuslav Burian byl dopaden a zatčen v prosinci 1951 a v roce 1952 byl ve vykonstruovaném procesu na základě přiznání vynucených mučením a drogami odsouzen v uměle vytvořené skupině za údajné vyzvědačství a velezradu na 20 let těžkého žaláře. Spolu s ním byla na šest let odsouzena i jeho sestra Ludmila Burianová.



Bohuslav Burian byl velice vzpurný vězeň, který se odmítal nechat zlomit a vzdoroval převýchově i mučení, jeho spoluvězni mu pro jeho statečnost a dobrodružné osudy říkali pistolník. Ač byl opakovaným týráním silně zubožen, v lednu 1959 dokázal uprchnout z Leopoldova, nejtvrdší a nejpřísněji střežené věznice v Československu, po pěti dnech byl ale dopaden. V Leopoldově byl po dopadení za trest velmi brutálně mučen, poté byl převezen do Mírova, kde (pravděpodobně 29. dubna) podlehl kombinaci vnitřních zranění způsobených mučením, nedostatečné lékařské péče a zápalu plic.

/Cinik/

Zobrazeno 1968×

Komentáře

dadinka

Díky...musel to být skvělý člověk

Cinik

Rozšířená a vylepšená verze mi vyšla na christnetu:<br />
<br />
http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clanek=3234

vojtec

husté, proč se o takových lidech ale skoro vůbec neví? ještě že máme ty signály...

Katka Doleželová (Katulda)

... ještě že máme Cinika :-)

Cinik

Ještě poznámka ke zdrojům:<br />
<br />
Obšírněji o Burianovi pojednávají Vaško a Vlček, nutno ale říci, že v některých údajích se dost odlišují.<br />
<br />
Václav Vaško: Dům na skále (3): Církev vězněná, Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 2008, ISBN 978-80-7192-893-5, str. 58-61<br />
<br />
Vojtěch Vlček: Čeští mučedníci z dob komunismu (in Teologické texty 2003/2)<br />
<br />
http://www.teologicketexty.cz/casopis/2003-2/Cesti-mucednici-z-doby-komunismu.html?co=%C8e%9At%ED%20mu%E8edn%EDci<br />
<br />
Na základě především těchto dvou zdrojů vznikl článek na Wikipedii, jehož jsem hlavním autorem:<br />
<br />
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Burian

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka