Den proti rasismu

22. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

22. duben je evropským dnem akcí proti rasismu.


Rasismus je (dle slovníku cizích slov) nevědecká protihumánní teorie o nadřazenosti lidských ras a etnických skupin, nenávist k lidem určité rasy a její projevy (utlačování apod.). Vychází z tzv. sociálního darwinismu, který tvrdí, že "odlišný vývoj různých lidských ras a etnik, podmíněný geografickou diverzitou, determinuje schopnosti a vlastnosti jejich jednotlivých příslušníků. V praxi pak tato teorie v řadě případů vedla (vedla či vede) k rasové segregaci, veřejnoprávní či soukromoprávní diskriminaci či ve výjimečných případech i pokusům o vyhlazení nepřátelských skupin." (2)

Patrně prvním, kdo přišel oficiálně s rozlišováním vyšších a nižších ras, byl Joseph Arthur Comte de Gobineau v 19. století. Gobineauovy názory dále rozvíjel anglický spisovatel a filozof Houston Stewart Chamberlain, pro něhož (stejně jako pro Gobineaua a řadu dalších) byl rasou nejvyšší německý národ a rasou nejnižší národ židovský. V Americe byl významným rasistickým hnutím Ku-Klux-Klan - ten vznikl krátce po občanské válce v polovině 19. století a svou nenávist směřoval převážně v podobě psychického teroru proti černochům a demokratům.

Kam až může vést rasová nenávist jsme se mohli přesvědčit nejvýrazněji v 20. století, kdy vedla až ke krutým genocidám na území Třetí říše, ve Rwandě, Kambodži, Číně či v bývalé Jugoslávii.

Odborníci tvrdí, že v současnosti "je rasismus v České republice skrytý, projevuje se spíš podprahově. Tato situace se v posledních letech nijak výrazně nezlepšuje, zaznělo v březnu na tiskové konferenci pražského multikulturního centra. Martin Stašek ze Zastoupení Evropské komise v České republice říká, že rasismus je problémem hlavně těch regionů, kde se často nedostává dialogu a kde je poněkud konzervativnější myšlení. V Česku se podle něj objevuje hlavně skrytá verze rasismu. Projevuje se v každodenním setkávání s lidmi jiné rasy, odmítáním a podezříváním cizinců. V diskriminaci při obsazování pracovních míst ale dělá Česká republika velké pokroky, uvedl dále Stašek.

Podle Táni Fischerové, která poskytla záštitu informační kampani Oranžová stužka, je rasismus problémem, který potřebuje společnost nutně řešit. „Nebude-li se to řešit, ten problém nabobtná a pak to bude bolet,“ řekla novinářům Fischerová. Dále pak uvedla, že lidská práva jsou porušovaná na celém světě a upozornila na to, že v Česku je to především právo na práci nebo na rovné zacházení." (3)

Prameny:

(1) http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/
(2) http://cs.wikipedia.org/
(3) http://www.mezikulturnidialog.cz/

/Clara/

Zobrazeno 2601×

Komentáře

dadinka

Přijde mi, že se tady situace s rasismem zhoršuje..

comment

Je to zajímavé, že se den proti rasismu slaví na Leninovy narozeniny. Asi proto, aby zakryl mnohem větší zlo.<br />
<br />
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Ilji%C4%8D_Lenin

comment

Ku-Klux-Klan založili jižanští demokrati, ostatně demokrati vznikli jako strana podporující zachování otroctví v opozici proti republikánskému vedení Abrahama Lincolna. Zní možná jinak, než to, co slyšíme v médiích, ale zatímco republikáni hájili rovná práva pro všechny, demokrati nejprve podporovali otroctví, a dnes naopak pozitivní diskriminaci a rasově rovnoměrnou alokaci hypoték, na jejímž prosazování měl osobní podíl i Barack Hussein Obama. (To znamená, že banky musely dávat hypotéky i rizikovým klientům, protože jinak by nenaplnily kvóty na dostatečné zastoupení černochů ve své klientele, a měly by problémy s jejich advokáty vč. Obamy.)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka