Jakub Jan Ryba

8. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Jakub Jan Ryba byl český hudební skladatel přelomu klasicismu a romantismu. Sbíral lidové písně a sepsal je do sborníků. Jeho nejslavnější a dodnes nejhranější skladbou pro vánoční období je Česká mše vánoční. Dnes si připomínáme jeho úmrtí.


Narodil se 26.října 1765 v Přešticích. Už jako osmiletý uměl velmi dobře hrát na klavír a učil se na housle a varhany. Studoval v Praze piaristické gymnázium, potom filosofii. Později se stal pomocným učitelem v Mníšku a potom působil až do smrti jako učitel v Rožmitále.


V roce 1790 se oženil, měl 13 dětí, ze kterých přežilo sedm. Později žije skladatel v bídě – místo venkovského učitele v lidech nevzbuzovalo autoritu – avšak v této době skládá svojí nejznámější vánoční mši, Českou mši vánoční. Má český text, protože Ryba byl toho názoru, že „z latinsky zpívaných žalmů nemá náboženský užitek ani zpívající ani poslouchající“. I další svá díla psal s českým textem.

V sobotu 8. dubna 1815 odešel po práci směrem k Voltuši, kde ho druhý den nalezli mrtvého s podřezanými žilami. Na rožmitálském hřbitově byl pochován až po čtyřiceti letech. Na místě jeho smrti postavili lesní dělníci kamenný křížek, v roce 1933 byl doplněn malou mohylou, která zde stojí dosud.


„Musíme dobře pozorovat své chyby a snažit se, abychom se jich vystříhali.“

/seily/

Zobrazeno 1587×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka