Juraj Jakubisko

30. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slaví své 71. narozeniny významný slovenský filmový režisér, scénárista a kameraman Juraj Jakubisko, označovaný často jako „Slovenský Fellini“.


Narodil se v obci Kojšov u Spišské Nové Vsi. V roce 1957 absolvoval obor Fotografie na Střední umělecko-průmyslové škole v Bratislavě a v letech 1959-1966 vystudoval pražskou FAMU. Po absolutoriu debutoval režijně filmem Kristove roky (1967), následovaly filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) a v roce 1970 tragikomedie Do videnia v pekle, priatelia, který však mohl dokončit až o celých 20 let později. Jeho filmy byly v 70. letech normalizační cenzurou zakázány a Juraj Jakubisko sa mohl věnovat pouze dokumentární tvorbě. Díky ní neztratil kontakt se svou profesí.

V roce 1979 se téměř po desetileté odmlce mohl opět vrátit ke své profesi režiséra a natočil hraný film Postav dom, zasaď strom. Následovala komedie Nevera po slovensky. V roce 1983 se dočkal velkého triumfu, když natočil film Tisícročná včela s Jozefem Kronerem v hlavní roli. Film získal mnoho filmových ocenění a je považován za vrchol Jakubiskova díla i slovenské kinematografie. Pro děti natočil filmovou pohádku Perinbaba v hlavní roli s Giuliettou Masini. V roce 1989 natočil film Sedím na konári a je mi dobre. V jedné z hlavních rolí se představil Bolek Polívka.

Od roku 1993 žije s manželkou Deanou Horváthovou – Jakubiskovou v Praze. V roce 1997 natočil film Nejasná zpráva o konci světa. Po natočení tohoto filmu nastává v Jakubiskově tvorbě pauza, kdy těžce shání pro své projekty finanční prostředky. V roce 2003 získal Českého lva – ocenění za celoživotní přínos českému filmu.

V roce 2004 dokončil film Post coitum s Francem Nerem v hlavní roli. Film však byl pro mnohé zklamáním a nedočkal se žádného ocenění jako předchozí díla.

Jeho zatím posledním dílem je mezinárodní koprodukční film Bathory /2008/, jehož rozpočet přesáhl 300 mil. Kč.

Juraj Jakubisko je členem Evropské filmové akademie a od roku 2001 také docentem na pražské FAMU.

/Elda32/

Zobrazeno 1925×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka