Nar. Samuel Morse

27. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme narození vynálezce morseovky…


Samuel Finley Breese Morse [mórs] se narodil 27. dubna 1791, byl nejen americký vynálezce morseovy abecedy, ale i sochař a malíř portrétů a historických scén.
Morse se narodil v Charlestownu, v Massachusetts ve 14 letech začal studovat vysokou školu. Tak aktivně se věnoval umění, až ho nakonec přijal za svého žáka vlivný americký malíř Washington Allston. Krátce studoval i na univerzitě Yale, několikrát se zúčastnil přednášek o elektřině od Benjamina Sillimana a Jeremiaha Daya. V té době živilo mladého Morse převážně malování portrétů. Morseova nezkrotitelná dychtivost něco nového vynalézat ho nakonec přivedla k jeho prvnímu vynálezu - tzv. mramorové brázdičce, která mohla vytesat tři rozměrné sochy z mramoru nebo z kamene v poměrně dosti menším časovém úseku. Tento vynález si však Morse nemohl patentovat, jelikož si podobný vynález patentoval Thomas Blanchard.


Nakonec se však Morse rozhodl věnovat svůj čas na vynalézání nového telegrafu. K tomuto kroku ho přiměl i John Quincy Adams, který mu stále opakoval, že se jako malíř dlouho dobře neuživí. Ve kterém roce vynalezl Morse elektrický telegraf je stále sporné, nejčastěji se však uvádí rok 1837 či 1838. Své vynálezy si patentoval po soudním procesu s Josephem Henrym v roce 1837. V roce 1832 vyvinul Morse myšlenku vynalézt elektromagnetickou telegrafii a novou abecedu. Tento údaj si Morse poznamenal do svého náčrtníku během rozhovoru s Dr. Charlesem T. Jacksonem.


Roku 1836 dokončil Morse svůj první prototyp telegrafu. Ten využíval jednu baterii elementu a jednoduchý elektromagnet. Tento prototyp fungoval jen na krátké vzdálenosti, asi 40 palců nebo i méně. V zimě mezi lety 1836-1837 ukázal svůj prototyp Leonardovi Galeovi, profesorovi chemie na New Yorkské univerzitě, který Morsea učil malířství. Ten navrhl Morseovi na novém vynálezu několik zlepšení a přinutil ho si pročíst jeho seznam doporučených zlepšení. Po provedení Galeových zlepšení byl prototyp schopný zaznamenat zprávu i na deset mil daleko. V roce 1838 Morse změnil telegrafický kód. Od tohoto dne byl kód pojmenován po jeho vynálezci Morseovi a je dnes známý jako „Morseova abeceda“.


24. května 1844 poslal Morse první telegrafní zprávu z Washingtonu, svému asistentovi, Alfrédovi Vailovi. Zpráva zněla: „What hath God wrought“ a byl to úryvek z Bible.


Samuel Finley Breese Morse zemřel v 2. dubna 1872 ve svém domě v New Yorku, ve věku osmdesáti let.
Zpracováno podle Wikipedie, otevřené encyklopedie

/růžetrnitá/

Zobrazeno 3045×

Komentáře

Pitka

-/./-./-/---//...-/-.--/-./.-/.-.././--..//.--./---/.-./.-/-..//---/-.../../...-/..-/.---/..//

Johnny

.---/---//.---/./-../-./---/-../..-/----/.-//--/-.--/.../.-.././-./-.-/.-//.-/.-.././/-../.-//..././/...//-./..//.--././-.-/-././/...-/-.--/..../.-./.-/-///.../.-../.-/...-/.-//...-/-.--/-./.-/.-.././--../-.-./..///

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka