Zavedení letního času

14. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

14. dubna 1916 zavedlo Švédsko jako první letní čas.


Neví někdo, co je to letní čas? Podle wikipedie se jedná o "systémovou úpravu měření času, při které se v letních měsících roku nepoužívá čas daný příslušným časovým pásmem, ale používá se čas, který je o určitou hodnotu (obvykle o 1 hodinu) posunut dopředu." V praxi se jedná o posunutí malé ručičky hodin o 30° a velké o 360° po směru otáčení (resp. o přenastavení digitálních přístrojů na čas o hodinu pozdnější) den předem v době krátce před usnutím.

První návrh podobný systému změn letního a zimního času podal Benjamin Franklin roku 1784 v časopise Journal of Paris - nechtěl zavádět celoplošnou časovou revoluci, ale šlo mu o efektivnější využití denního světla, kterého by se docílilo časnějším vstáváním.

Prvním inovátorem rytmu letních dnů bylo Švédsko - zavedlo letní čas od 14. dubna do 30. září 1916, ale pak od změn ustoupilo. Na Švédsko ale navázalo Rakousko-Uhersko, Německo nezůstalo pozadu, dále Velká Británie (všechny tři země ještě téhož roku), Rusko (o rok později) a další. Roku 1918 byla v USA zavedena časová pásma a spolu s nimi i letní čas.

Na území Zemí Koruny České se situace lišila rok od roku. "Každoroční letní čas byl v Československu zaveden v roce 1979. Po několika letech se ustálilo pravidlo, podle kterého se letní čas zaváděl poslední březnový víkend (v noci ze soboty na neděli) a končil poslední zářijový víkend. Od roku 1996 je letní čas o jeden měsíc delší – trvá až do posledního víkendu v říjnu, čímž je letní čas zaveden po větší část roku než čas pásmový. Tato změna byla provedena v celé Evropské unii, takže se přizpůsobilo i Česko."

Každoročně změna času vyvolá diskuze, zda je potřebná - najdou se pochopitelně její zastánci i kritici. Kdo převáží tady?

http://cs.wikipedia.org/

/Clara/

Zobrazeno 4703×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka