Zemřel Jan Pavel II.

2. 4. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes večer uplynou 4 roky od smrti Svatého Otce Jana Pavla II.


Jan Pavel II., občanským jménem Karol Józef Wojtyła, byl (nejen) 254. papežem od dob svatého Petra, prvním papežem neitalského původu od roku 1522, prvním Slovanem na papežském stolci , nejmladším papežem vysvěceným v 20. století a třetím nejdéle sloužícím papežem v historii římsko-katolické církve.

Jan Pavel II. byl však především milujícím a milovaným otcem, zejména nás - mladých. Jeho život byl plný lásky a hluboké, živé víry. Byl papežem modlitby i činu - cestoval po celém světě a věřící celého světa přijížděli za ním, ekumenismus v jeho podání dostal novou podobu a církev novou tvář. Zahájil diskuzi s ostatními světovými náboženstvími i se světem, vyzýval k míru, ve východní Evropě přispěl k pádu komunismu.

Nebyl ale papežem změkčilým, podbízejícím se či světu ustupujícím - proslul nekompromisními názory teologickými i politickými. To se pochopitelně nemohlo zamlouvat všem, a proto se podvakráte stal obětí atentátu: 13. května 1981 na Jana Pavla II. vystřelil turecký mladík Mehmet Ali Agca přímo na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu a těžce jej zranil. O rok později - 12. května 1982 - na něj nožem zaútočil Juan Fernandez Krohn (ultrakonzervativní španělský kněz odmítající 2. vatikánský koncil a jeho závěry) a poranil jej lehce na ruce.

Přestože byl posledních několik let svého života vážně nemocný, odmítl na svůj úřad hlavy římsko-katolické církve rezignovat - chtěl tak církvi i světu ukázat, že s nemocemi je třeba bojovat a nevzdávat se, že eutanazie není dobrá volba a lidský život má velkou cenu až do přirozeného konce.

Poslední boj se smrtí skončil pro Jana Pavla II. první sobotu v měsíci dubnu, která je zasvěcena Panně Marii, pod Jejíž ochranu se celý život utíkal.

Prameny:

http://www.bbc.co.uk/
http://cs.wikipedia.org/
http://zpravy.idnes.cz
http://www.ceskenoviny.cz/
http://www.panovnici.cz/
http://encyklopedie.seznam.cz/

/Clara/

Zobrazeno 4994×

Komentáře

aniczka

uzasny clovek:)

Mročková

mrzí mě to že jsem ho víc nepoznala.Byla jsem malá a hlupučká.Ale mám růženec posvěcený odněho díky našemu kaplanovy

petta

Díky za něj!!!

Daliluh

Vzpomínám si na ten večer, jak jsem seděl na okně a poslouchal modlitby z rádia. Zemřel člověk, který mě nenápadně doprovázel celým mým dosavadním životem a který v mém srdci navždy zůstane. <br />
Díky, Panno Maria, za to, že jsi nám jej dala.

Honvéd

Odpusť mu, Bože, všechno, čím se provinil!

Johan

"O rok později - 12. května 1982 - na něj nožem zaútočil Juan Fernandez Krohn (ultrakonzervativní španělský kněz odmítající 2. vatikánský koncil a jeho závěry) a poranil jej lehce na ruce."<br />
<br />
Ty vole! Obdivovatelka Frankieho perlí. Zřejmě ji s tím ultrakonzervativismem ovlivnil otec Inigo.<br />
<br />
Jo, a ten Krohn nebyl kněz "ultrakonzervativní", ale odpadlý.

Johan

Mimochodem on i Mehmet Ali Agca odmítal 2. vat. koncil a jeho závěry, už proto, že nebyl katolík.<br />
<br />
Mimochodem jaké jsou závěry 2. vat. koncilu? Abych zjistil jestli je náhodou (chraň Bůh!) neodmítám! On mi už naznačoval něco pan Trmač, že prý nejsem pravověrný či co, ale neukázal mi v čem (abych se mohl obrátit) ani se za takové nařčení neomluvil. Snad mi pomůže Clara.

Papo

Proč se píše "ultrakonzervativní" a nepíše se "mentálně chorý" což byl taky.. (v tomto případě je to výrazně důležitější) A bratrstvo ho zpětně vyhodilo za to, že zaútočil na JP II. společně s kritikou p. Lefébvra jakožto málo radikálního.. Alespoň podle tohoto zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Mar%C3%ADa_Fern%C3%A1ndez_y_Krohn

PavelV

Zdroje: BBC, Wikipedia, idnes, ceskenoviny.cz, panovnici.cz, seznam.cz ... pomoooooc!<br />
<br />
Náplň pontifikátu Jana Pavla II. byla úplně jiná než lítání po světě, udělal toho strašně moc dobrého, akorát se o tom málo mluví, protože to nejsou moc populární věci. Příště by bylo lepší čerpat z kvalitních zdrojů.

Johan

Ultrakonzervativní je univerzální nadávka: vejde se pod ní úplně všechno - od nacisty po schizofrenika až po faráře, který se nelíbí Wir Sind Kirche.

solipso

To by tak chybělo, aby nějaký papež neudělal mnoho dobrého! Však od toho tu přece je, jako každý z nás. Ale ať uděláme sebevíc dobrého, jediný nelitovaný smrtelný hřích nás diskvalifikuje z patření na Boha. Je tomu tak proto, že dělat dobré je normální a správné a je to naše povinnost, kdežto dělat něco špatného je nenormální a nesprávné a je to vzpoura proti Bohu. Je jedno, nakolik dobré skutky „početně“ převažují. Jejich soteriologická hodnota je v tom, že nám samotným pomáhají varovat se skutků zlých, z nichž i jediný nás může navěky zahubit.

Johan

Víš Pavle, jak Jana Pavla chválil Frankie - prý povolil sex bez otevřenosti plození. Takové lži si vymýšlejí lidé proto, že Jan Pavel II. se netvářil papežsky přísně. A liberálové otevřeně říkali, že čekají na jeho smrt a potom to rozjedou, protože je to "ultrakonzervativec". Je pravda, že Jan Pavel II. s neposlušnými liberály nedokázal zatočit.

PavelV

Johan: A jak si představuješ takové "zatočení s neposlušnými liberály"? To na ně jako měl poslat svoji švýcarskou gardu? :-)<br />
Jedním z hlavních cílů jeho pontifikátu bylo taky očištění teologie, bojoval hlavně proti teologii osvobození v Jižní Americe a proti modernismu na Západě. Co bylo v jeho silách, to udělal. Doporučuju se podívat do oficiálního životopisu od George Weigela Svědek naděje.

Podiven

Však se taky všude (ve světských médiích) psalo, když umřel, že měl i "stinné stránky": přestože byl tak otevřený modernímu světu, pořád si trval na svém tmářském postoji a nepovolil a nepovolil a nepovolil potraty, euthanasii, antikoncepci....

Johan

Jen jestli on nebyl nakonec ultrakonzervativní. Nadruhé straně tyhle "stinné stránky" jako papež nemohl nemít. Papeže, který by se pokusil porušit neměnné učení v oblasti víry a mravů, by Bůh velmi rychle šmiknul. Vsadím se, že kardinál Martini, kterého liberálové adorují, by coby papež měl stejné "stinné stránky" jako všichni ostatní, i kdyby se sebevíc snažil je nemít. Inu, Duch svatý.

Podiven

Právě to je mi divné, že to těm novinářům atd. pořád nedochází - že v tomto Církev prostě NIKDY neustoupí - i kdyby se celý svět třeba vztekl...

Honvéd

Je to poměrně jednoduché - je to přesně obráceně: to co tisk nazývá stinnými stránkami, jsou ty strányk nejsvětlejší a naopak...To, za co chválí: otevřenost modernímu světu, ekumeniacké třestění, koketování s modloslužbou v Assisi - to je tma a stín odpadu od Krista.<br />
JPII se světu podbízel víc než dost, ale jak dí Johan, Duch svatý nebodovlil duchu koncilu zavanout prudčeji a způsobit ještě větší spuštění v lůně Církve ;-)

Ester

Kritizovat a navážet se umí každý....co takhle místo toho napsat příště nějaký smysluplný článek, Johane a Honvéde?<br />
<br />
Daliluh: Jen upřesňuju, že papeže nám nedává Panna Maria:-) :-)<br />
<br />
Jinak pěkný den všem....a pokoj do srdce:-)

Ester

Solipso: "Ale ať uděláme sebevíc dobrého, jediný nelitovaný smrtelný hřích nás diskvalifikuje z patření na Boha. Je tomu tak proto, že dělat dobré je normální a správné a je to naše povinnost, kdežto dělat něco špatného je nenormální a nesprávné a je to vzpoura proti Bohu. Je jedno, nakolik dobré skutky „početně“ převažují."<br />
<br />
To, co píšeš, zní jakoby se člověk mohl spasit sám, svými skutky. <br />
Člověk se má snažit žít dobře, co nejlíp, podle Desatera atd. Ale to, co je podstatný, je nekonečná Boží dobrota a milosrdenství, s kterým se Bůh znovu a znovu k člověku sklání, pokud o to stojí a pozvedá ho. Tam, kde právě je....hnusnej, špinavej, od bláta.... Stačí jen říct celým srdcem - chci. Zhřešil jsem. Odpusť mi.<br />
Nevykupují nás naše dobré skutky, naše snaha - protože bez Ježíše a jeho oběti by to bylo všechno marný, člověk ze svý síly si nebe zasloužit nemůže:-)

Johan

Ester. Vy jste mi dobrá. Tři týdny jsem teď po večerech psal článek a snažil se co nejvíc, aby byl smysluplný.<br />
<br />
Ad milost - skutky. Na druhé straně je pravda, že Bůh chce spasit každého, ergo každému dává milost. Je také pravda, že milost neruší svobodnou vůli a že skutky, které jsou činěny ve spolupráci s milostí jsou pro nebe z á s l u ž n é. Než začnete prska - zásluha je skutečně teologický pojem, nepopírá Boží milost. Naopak! Možnost zásluhy je tu z Boží milosti a milost jí vždy předchází. Ale to, co jste napsala je pravda, jen to doplňuji.

Johan

Panna Maria je prostřednice všech milostí (doctrina fidei proxima). Proto může vyprosit i papeže. Ale o tom jsme se již bavili. V liturgii hodin se také říká, že "sama potřela všechny hereze", což jste také "upřesňovala". Jeli prostřednice všech milostí a bez milosti nelze herezi potřít, pak je možno říct, že blahoslavená Panna sama potřela všechny hereze.

solipso

Ester: „Stačí jen říct celým srdcem - chci. Zhřešil jsem. Odpusť mi.“<br />
No však jsem nenapsal nic jiného!!! Nelitovaný hřích nás od Boha odtrhává; pokud litujeme a snažíme se o nápravu, Pán Bůh nás přijímá z5. Nikde jsem přece nepsal, že by se člověk mohl spasit sám, svými skutky. Proč mi takovou blbost podsouváte?

Daliluh

Ester: Máš pravdu, myslel jsem to jinak, než jsem napsal:-(. Utíkal se k Panně Marii a ona ho vyslyšela, zprostředkovala mu Boží milost a pomohla mu vykonat mnoho dobrého skrze svou ochranu.

Zobrazit 24 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka