22. května 1455 začala Válka růží

22. 5. 2009 0:27
Rubrika: Nezařazené

Před 554 lety - 22. 5. 1455 - začala bitvou u St. Albans Válka růží - 30 let bitev o anglický trůn a nástupnictví mezi šlechtickými rody Yorků a Lancasterů.


Válka růží (její pojmenování je odvozeno od znamení znesvářených rodů - Yorkové měli ve znaku růži bílou, Lancasterové červenou) byla třicetiletou občanskou válkou s občasnými obdobími příměří. Svůj prapůvod měla v rodině Eduarda III. jenž měl pět synů, kteří se dožili dospělého věku - Eduarda, Černého prince; Lionela, vévodu z Clarence; Jana Gentského, vévodu z Lancesteru; Edmunda z Langley, vévodu z Yorku a Thomase z Woodstocku. Intriky, tutlaná nenávist a záškodnictví, které rozdělovaly Anglii již za života krále Eduarda III. a nezemřely spolu s ním, propukly naplno za vlády Jindřicha VI. bitvou, která byla spíše rvačkou, ale v níž přišel o život mj. i královnin rádce Somerset a král byl zajat a později propuštěn; hrabě z Yorku se stal protektorem a několik let byl mír.

V červenci 1460 vybojovali Yorci s Lancastery další důležitou bitvu (tentokrátu Northamptonu), v níž armáda věrná Yorkovi opět zvítězila, a York přinutil Jindřicha VI. podepsat jeho následnictví. To ale nehrálo do karet královně Markétě, jejíž syn byl tím páden zbaven dědictví, a se svým vojskem porazila Yorka předposlední den roku 1460. Již v následujícím roce se však situace začala obracet ve prospěch Yorka - v bitvě u Towtonu, největší bitvě Války růží, kde bojovalo odhadem 40 - 80 tis. vojáků, z toho asi 20 tisíc jich v průběhu těsně po konci bitvy bylo zabito, dosáhl Eduard IV. rozhodujícího vítězství, v roce 1468 se vzdala na milost a nemilost protivníkovi poslední lancesterská pevnost hrad Harlech.

Boje v následujících letech probíhaly zejména v zákulisí a v kostelech, kde se obě strany snažily získat přízeň těch, kdo by jim mohli být prospěšní, nebo výhodnou svatbou získat více práva na trůn než nepřítel, bitvy už nikdy nedosáhly rozměrů té u Towtonu. Avšak i tyto půtky (a také vraždy na objednávku) dokázaly rody oslabené předchozími boji zcela zlikvidovat.

Válka růží - souboj dvou znepřátelených rodů - skončila až s jejich úplným zničením. Tečkou pak byla 22. srpna 1485 bitva u Bosworthu, v které zvítězil Jindřich Tudor (manžel Alžběty, dcery Eduarda IV.) - s ním přišla na anglický královský trůn nová dynastie a do Anglie novověk.

Prameny:
http://cs.wikipedia.org/
http://royal-history.sweb.cz/vruzi.html
http://www.dejepis.com/
//www.youtube.com/

/Clara/

Zobrazeno 6229×

Komentáře

Peacher

Díky za ten song!

Clara

2Peacher: nz, je to jedna z mých oblíbených, takže jsem ji sem prostě nemohla nedat :-)

Pitka

Ta píseň "Spirituálů", je pěkná, mám ji také ráda:-):-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka