Antonín Dvořák

1. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před 95 lety - 1. května 1904 - zemřel český hudební skladatel Antonín Dvořák.


Když se Antonín Dvořák roku 1841 v české Nelahozevsi v rodině vesnického řezníka narodil, nikdo netušil, že se z něj stane patrně nejznámější český skladatel klasické hudby. Až do 16 let se Antonín věnoval hudbě pouze v rámci lidového prostředí, poté nastoupil v Praze na varhanickou školu, kterou v 18 letech úspěšně ukončil. Že byl studentem chudým jak kostelní myš, hrál jako violista ve více hudebních souborech, mj. v Prozatímním divadle pod vedením Bedřicha Smetany, vedle komponování také soukromě vyučoval hudbě. V roce 1873 se stal varhaníkem u sv. Vojtěcha, od roku 1890 působil na pražské konzervatoři. V letech 1892 - 1895 byl ředitelem konzervatoře v New Yorku, po návratu vyučuje (a ke sklonku života i řediteluje) opět na pražské konzervatoři.

Máme-li Antonína Dvořáka coby hudebního skladatele zaškatulkovat, patří do klasicko-romantické syntézy. Ta se po rozvolnění formy v období novoromantismu vrací k formám klasicismu, obohacuje je a rozvíjí a přidává romantickou invenci, barvnost a citovost.Dvořák do své hudby dovedl vložit to nejlepší s hudby lidové, melodie v jeho dílech bývají výbušné, výrazně rytmické a živelně radostné, ale také něžné, smutné či meditativní, opájí smysly a působí na city interpreta i posluchače.

Dvořák se v průběhu let (pochopitelně) vyvíjel - v 70. letech, kdy se začínal profilovat, složil např. Slovanské tance a Moravské dvojzpěvy; v 80. letech umělecky dozrává a začínají přicházet první úspěchy a ocenění i ze zahraničí; 90. léta 19. století představují Dvořákovo vrcholné období spojené i s pobytem v Americe a skladbami Americký kvartet F-dur, Violoncellový koncert či 9. symfonie.

Z děl Antonína Dvořáka dále jmenujme alespoň opery Rusalka, Čert a Káča, Jakobín, Dimitrij a Armida (zbylých pět není příliš významných), symfonické básně Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat, Holoubek, trilogii Příroda, život, láska, tři instrumentální koncerty (po jednom pro klavír, housle a violoncello), klavírní série Humoresky či Legendy.

Osobní život Dvořákův byl sice těžký, ale plný lásky - v roce 1873 si vzal o 13 let mladší klavíristku Annu Čermákovou. Měli spolu 9 dětí, z nichž ale první tři v krátkém časovém rozpětí zemřely ještě v dětském věku. Dcera Otilie se provdala za otcova žáka Josefa Suka, ale zemřela již v roce 1901 a její smrt vnesla další tragiku do životů a děl otce i manžela. Tři roky po dceři zemřel Antonín Dvořák - diagnóza zněla mrtvice, některé pozdější odhady hovoří o plicní embolii.

Prameny:

Miloš Navrátil - Dějiny hudby (Votobia, 2003)
http://www.antonin-dvorak.cz/

/Clara/

Zobrazeno 2252×

Komentáře

comment

Za připomenutí stojí taktéž to, že 1.5.1672 zemřel papež Pius V., občanským jménem Antonio Ghislieri, bojovník za čistotu víry a dobrý panovník papežského státu, který tehdy zahrnoval střední Itálii.

ruah

Omlouvám se za rejpnuní, ale rok 1904 je dál než zmíněných 95 let. Pěknej den!

Clara

a je jej - to jsem se teda přepočítala o dost... :-O omlouvám se, pochopitelně to mělo být 105 let...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka