Bono Vox

9. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Bono Vox, vlastním jménem Paul David Hewson, slaví 10. května své 49. narozeniny.


Paul se narodil 10. 5. 1960 v Dublinu, je tedy Ir jak poleno. Vyrůstal jako každý jiný irský kluk pocházející ze střední společenské třídy. Matka byla protestantka a otec římskokatolík, což je pro Irsko, kterým ustavičně zmítají náboženské rozepře, hodně nezvyklé. Ve 14-ti letech mu zemřela matka a dál žil pouze s otcem a starším bratrem Normanem. Matčina smrt ovlivnila nejen Paulovo dětství (v ryze mužské domácnosti se city neprojevovaly a komunikace vázla, s otcem si Paul nerozuměl a velmi trpěl nedostatkem lásky), ale též jeho uměleckou tvorbu - napsal pro ni písně Tomorrow, I Will Follow, Mofo a Out of Control. V roce 1982 se Paul oženil se svou školní láskou Alison Stewart, se kterou má 4 děti: dcery Jordan a Memphis Eve a syny Elijaha a Johna.

V roce 1976 založil spolu s Larrym Mullenem (bicí, perkuse), Davidem Howell Evansem (zvaným The Edge; zpěv, kytara, klávesy) a Adamem Claytonem (baskytara) hudební skupinu, kterou nejprve pojmenovali Feedback, záhy ji přejmenovali na The Hype a nakonec se definitivně rozhodli pro mnohovýznamové U2 (označení amerického výzvědného letadla, ponorek a dělostřeleckých baterií, anebo jednoduše You too = vy také). Také Paul vystřídal mnoho přezdívek - Steinvic von Huyseman, Huyseman, Houseman, Bon Murray, Bono Vox of O'Connell Street (podle značky sluchátek, která se prodávala na O'Connell Street - Paul tuto přezdívku nesnášel, dokud se nedozvěděl, že pochází z latiny a znamená "dobrý hlas"; btw:  Paul měl příšerný hlas, ale byl ukecaný a velký showman, který to uměl s publikem - proto si ho skupina nechala) a nakonec pouze Bono.

Když U2 začínali s vystoupeními, hráli coververze různých skupin vč. Sex Pistols a Clash. Tehdy i v první samostatné tvorbě byl znát vliv tradiční irské lidové hudby, ve které všichni vyrůstali. Postupně se však přidala také inspirace soulem a funky. Nyní U2 oblékají rockový háv, jemuž jejich kořeny přidávají maximálně zajímavý barevný odstín zvuku a náladu balad jako zlaté zdobení.

Za 32 let své existence vydali U2 více jak 15 alb: Úplně prvním bylo „U2-3“ obsahující pouhé tři písně z roku 1979, následovaly disky „Boy“ (1980), „October“ (1981), „War“ (1983), „Under A Blood Red Sky“ (1983), „The Joshua Tree“ (1987) s písněmi na náboženské a politické náměty, „Achtun Baby“ (1991), „Pop“ (1997), „All That You Can't Leave Behind“ (2000), „19 Singles“ (2006) a mnoho dalších. Již se v nich nevyskytuje irský folklor, jedná se o čistý rock.

S postupem času se koncertní pódia stávala pro Bona čím dál častěji také místem pro hlásání vlastních politických názorů - kritizoval rasovou diskriminaci, apartheid i náboženskou nesnášenlivost. 13. července 1985 zorganizoval zpěvák Bob Gedolf první charitativní koncert Live Aid - tento pětihodinový koncert přenášený prostřednictvím televize z londýnského Wembley a filadelfského Stadiónu JFK do celého světa, sledovalo půldruhé miliardy lidí. O 20 let později se uskutečnila série dalších benefičních koncertů pod názvem Live 8. "Na koncertech vystoupilo přes 1000 hudebníků a jejich vystoupení vysílalo 182 televizních stanic a přes 2000 rádií. Akce byla načastována tak, aby předcházela summitu skupiny G8 ve Skotsku, který se odehrál 6. až 8. července 2005 a na kterém se jednalo o pomoci rozvojovým zemím. 7. července 2007 se uskutečnily koncerty populární a rockové hudby pod společným názvem Live Earth na podporu angažovanosti v boji proti klimatickým změnám. Koncerty byly součástí celosvětové kampaně Save Our Selves (SOS), kterou inicioval bývalý viceprezident USA Al Gore."

Bono Vox podporuje hnutí Greenpeace i nadaci Warchild (založenou na pomoc dětem postiženým válkou v Bosně), výrazně se podílel na charitativní akci NetAid (internetové obdobě Live Aid); v roce 1999 mu byla za jeho charitativní činnost udělena cena MTV Free Your Mind, v roce 2006 byl odměněn za svou hudební i charitativní činnost královnou Alžbětou povýšením do rytířského stavu (titul Sir nemůže používat proto, že není občanem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska). Sám sebe nazývá přítelem, mluvčím chudých, a advokátem Afriky (v rámci kampaně za zrušení dluhů zemí třetího světa se setkal též s Janem Pavlem II.), snaží se smiřovat znepřátelené skupiny ve svém rodném Irsku atd. atd.

Paul David Hewson alias Bono Vox je dnes slavným rockovým zpěvákem, aktivistou za lidská práva, humanitárním pracovníkem a vůbec jedním z nejvlivnějších lidí světa.

Prameny:

http://cs.wikipedia.org/
http://www.idnes.cz/
http://www.bonovox.estranky.cz/
http://www.reflex.cz/

/Clara/

Zobrazeno 5378×

Komentáře

Cinik

@PavliCZECH: Doporučuji méně pít a více myslet. Nebudeš pak psát takové kraviny.

Tofl

Bono Voxe si jako jednoho z mála lidí, kteří se pohybují ve světě showbyznysu a celebrit vážím a respektuji ho.<br />
Na nic si nehraje, nepřetvařuje se a pevně si stojí za svým názorem.<br />
Je to taky jeden z mála lidí, kteří se angažují v charitativní činnosti a nedělají u toho estrády . . .<br />
Sice nejsem jeho skalní fanda, ale hudbu od U2 si rád poslechnu, protože texty jsou hodně dobré a dokážou nakopnout (narozdíl od bezduchých rychlokvašek, které se ani nedají poslouchat).<br />
<br />
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Bono_Vox<br />
- http://en.wikipedia.org/wiki/Bono<br />
- http://cs.wikipedia.org/wiki/U2<br />
- http://www.u2.com

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka