Den sdělovacích prostředků

23. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Každý rok v neděli před slavností Seslání Ducha svatého slavíme světový den sdělovacích prostředků. Nejedná se o žádnou novinku, jeho oslavu požadoval už II. vatikánský koncil (r.1963).

 


 

Na svátek sv. Františka Saleského, který je patronem novinářů (24. ledna), bývá také každoročně zveřejňováno poselství Svatého otce ke světovému dni sdělovacích prostředků. To letošní je jako přímo stvořené pro signály a každého z nás – Svatý otec totiž vybral pro letošní rok téma „Nové technologie a nové vztahy – prosazovat kulturu úcty, dialogu a přátelství“.
„V letošním poselství směřují moje myšlenky zvláště k těm, kdo tvoří tak zvanou digitální generaci; s nimi chci sdílet některé své úvahy o mimořádném potenciálu nových technologií, pokud se používají pro růst porozumění a solidarity mezi lidmi. Takového technologie jsou pro lidstvo skutečným darem. Musíme se tedy zasazovat o to, aby jimi přinášené výhody byly ve službě všem lidským bytostem a všem společenstvím, především lidem potřebným a zranitelným.“
Nové možnosti komunikace s sebou přináší spoustu výhod: můžeme být ve spojení téměř kdykoliv i přes velké vzdálenosti, které by nás jindy rozdělovaly; studentům stačí jediný dvojklik k získání neskutečného množství dokumentů, všechno jde rychleji a jednodušeji. Podle slov papeže by nás ale popularita nových technologií neměla vůbec překvapit – jedná se totiž o odpověď na základní touhu lidí navazovat vzájemné vztahy a ve světle biblického poselství je třeba vidět odraz naší účasti na sdělované a sjednocující lásce, která chce z celého lidstva vytvořit jedinou rodinu. Překračujeme sami sebe a vstupujeme do vztahu s druhými – když se jim otevřeme, stáváme se lidmi v plnějším smyslu; pokud tedy hovoříme o pravé lásce („Miluj Pána, svého Boha, celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou myslí a celou svou silou“ a „Miluj svého bližního jako sám sebe“ – srov. Mk 12, 30 – 31).
Na druhou stranu to ale samozřejmě neznamená, že máme být u počítače od rána do večera. „Bylo by smutné, kdyby naše touha udržovat a rozvíjet on-line přátelství se uskutečňovala na úkor naší disponibility pro rodinu, pro sousedy a pro ty, s nimiž se setkáváme každý den na pracovišti, ve škole a ve volném čase. Když se totiž touha po virtuálním spojení stane posedlostí, má to za následek, že se člověk izoluje a přerušuje svou skutečnou komunikaci s druhými.“
Nebojme se uskutečňovat slova papeže – na závěr svého poselství totiž vyzývá a povzbuzuje především mladé katolíky, aby do digitálního světa přinášeli poselství své víry a do kultury tohoto nového prostředí uváděli hodnoty, na kterých spočívá náš život.

V textu jsou použity citace z letošního poselství Svatého otce, celý text najdete zde (a fakt stojí za přečtení).

Další info můžete najít také na blogu Neposedy, kde jsou mj. odkazy na další dokumenty (papežské nebo různých rad či kongregací), které se nějakým způsobem zabývají sdělovacími prostředky.

A samozřejmě se můžete - ať už přímo v Uherském Brodě nebo zde na signálech - zapojit do společného čtení a naslouchání Písmu Bible24

/Katulda/

Zobrazeno 1776×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka