Doc. MUDr. Jaroslav Skála

25. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Narodil se 25. května 1916 v Plzni. Tento lékař je známý jako bojovník proti alkoholismu a zakladatel první záchytky.


Maturoval roku 1935, pokračoval na Lékařské fakultě v Praze a zároveň v Institutu tělesné výchovy a sportu. Ten absolvoval v roce 1939, studia na lékařské fakultě nestihl dokončit – okupanti uzavřeli vysoké školy. Nastoupil tedy jako učitel tělocviku na reálce v Plzni. Lékařskou fakultu dokončil až po válce v roce 1946.


Pracoval na pražské psychiatrické klinice byl na mezinárodní konferenci o alkoholismu v Bruselu, což mělo patrně rozhodující význam pro jeho profesní zaměření. Navázal kontakty s americkou skupinou Anonymních Alkoholiků. Inspiroval založení KLUSu – Klubu lidí usilujících o střízlivost 5. února 1948. Kontakty s AA přerušil Vítězný únor 1948, neboť 12 bodů AA, bylo v rozporu s oficiální ideologií (jejich duchovní zaměření).


Dne 10. září 1948 zahájil činnost protialkoholního oddělení u Apolináře. To vedl až do svého odchodu do důchodu v roce 1982. V roce 1951 založil první záchytnou stanici – prvního zařízení svého druhu na světě. Zabýval se i výzkumem, prevencí a léčbou závislostí na psychoaktivních látkách.


Zabýval se psychoterapií, do roku 1994 stál v čele Společnosti pro psychoterapii a rodinnou terapii. Své pacienty tak nejen léčil za závislosti, ale pomáhal jim najít i novou životní náplň, aby nesklouzli zpět. Ve svých léčebných metodách používal i sport. Na přelomu 50. a 60. let zjistili skotští vědci, že kdo se pravidelně věnuje namáhavějšímu sportu, vyrábí si endorfiny sám a nepotřebuje je dostávat v tabletách. Součástí léčby byl především běh, podle schopností pacienta se postupně uběhnutá vzdálenost zvyšovala.


Byl autorem i mnoha odborných publikací. Za své dílo byl v roce 2002 vyznamenán medailí Za zásluhy II. stupně. Jaroslav Skála zemřel 26. listopadu 2007.

/růžetrnitá/

 

Zobrazeno 2381×

Komentáře

makabrozni-spelunka

kdyby tu bylo tlacitko "like", hned bych ho zmackla :)

metod

Mimochodem, prozradil na sebe, že je závislý na sexu.

Johan

Metod. Kdyby radši seděl v hospodě a chlastal!

Brcko111

Borec to je.

rafael

Jdu běhat...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka