Gustav Mahler

18. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před 98 lety - 18. května 1911 (některé prameny uvádějí datum 11. května 1911) - zemřel hudební skladatel Gustav Mahler.


Gustav Mahler, německý hudební skladatel a dirigent, se narodil 7. června 1860 v Kališti u Humpolce. Jeho rodina byla židovská a rodný jazyk německý, což v tehdejší protižidovsky laděné době nebylo dědictví z nejlehčích. "Základní vzdělání získal v Jihlavě a v Praze a odborné ve Vídni (konzervatoř, univerzita). Svou hudebnickou kariéru začal už ve dvaceti letech jako divadelní kapelník v Halle, Laibachu, Olomouci, Kasselu, Praze a Lipsku." (Navrátil, s. 231) Zpočátku se více prosazoval coby dirigent, jeho styl provedení oper velikánů klasické hudby se stal pro současníky vzorem.

V hudbě Gustava Mahlera se prolíná vliv jeho německé národnosti a českého lidového prostředí, v kterém vyrůstal, jeho filosofický pohled na život, melancholie duše i touha ji překonat rozpustilou radostí. V Mahlerově hudbě emoce tryskají naprosto nespoutaně formou, ta jim vytváří pouhý rámec (jako rám obrazu), radost prosvětluje rvoucí smutek jako slunce mraky v dešti a vytváří duhu (ovšem ne nadlouho - Miloš Navrátil přirovnává veselé momenty v Mahlerově hudbě k úsměvu skrze slzy).

Hlavními oblastmi Mahlerovy tvorby jsou písně a symfonie. Z písní nejznámější jsou cykly Písně potulného tovaryše (1883) a Píseň o zemi (1908). V počtu symfonií nepřekračuje nepsané pravidlo romantismu maximálně devíti symfonií (bylo nemyslitelné složit více symfonií symfonií než Ludwig van Beethoven, jenž je považován za přímého předchůdce romantismu a z jehož díla čerpalo mnoho skladatelů romantismu), desátá symfonie zůstala pouhou skicou.

Gustav Mahler zemřel ve Vídni po těžké srdeční nemoci. Jeho hudba však žije dál a jeho srdce tepe v ní...

Gustav Mahler: 7. symfonie, 1. věta, závěrečné Rondo (diriguje Leonard Bernstein)

Prameny:

Miloš Navrátil: Dějiny hudby (Votobia, 2003. ISBN 80-7220-143-3)
http://cs.wikipedia.com/
//www.youtube.com

Zobrazeno 1942×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka