Leonardo da Vinci

2. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

2. května 1519 zemřel vpravdě renesanční člověk - malíř, sochař, architekt, hudebník, spisovatel, vynálezce a přírodovědec - Leonardo da Vinci.


Leonardo da Vinci se narodil pravděpodobně 15. 4. 1452 jako nemanželské dítě vesnické dívky Catariny a notáře Seda Piera v Anchianu. Z jeho dětství nejsou dochovány spolehlivé zprávy, spíše legendy (o jestřábu, který měl malého Leonarda napadnout v kolébce, či o jeho zázračných malířských schopnostech). Protože se k němu otec přiznal, získal vzdělání nejprve ve škole ve Vinci (1457 - 1466), poté ve Florencii u malíře Andrei del Verrochia, který definitivně objevil jeho malířský talent. Zprvu tak, jak bylo zvykem, domalovával spolu s ostatními Verrochiovými žáky mistrovy obrazy, postupně ho Verrochio nechával malovat obličeje postav, které Leonardo dokázal namalovat jako nikdo jiný. První samostatnou podepsaným malířským dílem da Vinciho jsou Výkresy krajin z roku 1473.

V roce 1482 odešel Leonardo da Vinci z Florencie do Milána, kde rok po příchodu začíná svá studia "aerodynamiky a fyziky, anatomie, meteorologie, astronomie a kosmografie. Zajímá se o Pythagorovu matematiku, již si brzy osvojuje a činí ji základem vlastních bádání. Poznatky získané prostřednictvím vědeckého zkoumání byly využity k dramatickému efektu celé kompozice. Umění a věda se tak pro Leonarda stávají nerozlučné hodnoty."

Na svém nejznámějším díle - obraze Poslední večeře - začal pracovat v roce 1495. Toto mistrovské dílo, pro které mj. Leonardo da Vinci určil ideální umístění obrazu i diváka v místnosti, se stalo později pro mnohé zdrojem umělecké inspirace - jedním z těch, co podlehli kouzlu obrazu, byl i Miroslav Černý, který zhudebnil jeho příběh:

"Slavné obrazy velkých mistrů zdobí sbírky světových galerií a v kopiích přinášejí tajemnou krásu palety a štětců, prózu dlouhých hodin a bezesných nocí, bohatství ducha a dovednosti rukou i do nejprostších domků. Každý z nich má, stejně jako jejich tvůrci, svoji historii. Avšak ne každý malíř dokázal namíchat do barev dech věčného života a štětce vést tahem nesmrtelnosti. Mezi ty, kterým se to podařilo patří italský malíř Leonardo da Vinci. Jedním z jeho nejslavnějších obrazů je Poslední večeře Páně, který provází zajimavý a poučný příběh jako přesvědčivé svědectví o věčném boji dobra se zlem a jejich neustálých vzájemných proměnách.

Když se Leonardo da Vinci rozhodl, že obraz namaluje, hledal nejprve model, podle něhož by vytvořil postavu rista. Stovky mužů přicházely a nabízely své tváře očím mistra, který toužil nalézt obličej Kristovy krásy a ušlechtilosti. Po dlouhých týdnech usilovného hledání nalezl konečně vhodný model. Šest měsíců kreslil da Vinci hlavní osobu svého obrazu.

V průběhu dalších šesti let nalezl postupně jedenáct mužů, kteří vytvořili vzor pro zobrazení jedenácti apoštolů. Jen jedno místo zůstalo prázdné - místo pro tvář Jidáše. Opět dlouhé týdny pátral da Vinci po muži s tváří poznamenanou kletbou pokrytectví, podvodu a zločinu, s obličejem, který by představoval povahu schopnou zradit nejlepšího přítele. Po mnoha bezvýsledných pokusech nalézt jej, se da Vinci dozvěděl, že v Římě byl odsouzen mnohonásobný zločinec k trestu smrti. Mistr hned odjel do Říma a vyhledal vězení, v němž se onen muž nalézal. Když ho vyvedli na nádvoří a sluneční paprsky se zabodly do jeho tváře, poznal da Vinci, že nalezl poslední model svého obrazu. Dlouhé rozcuchané vlasy pokrývaly trestancova ramena a hřích se zločinem vepsaly do jeho tváře hluboké jizvy nenávisti, zbabělosti a hrůzy.

Šest týdnů maloval da Vinci třináctou postavu Poslední večeře. Když obraz dokončil a strážní odváděli odsouzence naposled, otočil se a zvolal:

- Pane da Vinci, vy mne neznáte? Vy opravdu nevíte, kdo jsem?
- Ne, nikdy v životě jsem vás neviděl, odpověděl mistr.

Tázavý pohled trestancových očí spadl do prachu nádvoří. Pak se ještě jednou obrátil, pohlédl na dokončený obraz a rozpraskané rty zašeptaly: Vždyť podle mne jste před šesti lety maloval Krista."

Od roku 1500 se Leonardo da Vinci věnuje cestování, dalšímu studiu i tvorbě. Z jeho dalších děl jmenujme ještě Monu Lisu, Madonu ve skalách a Sv. Annu samotřetí (malířství), model jezdeckého pomníku Francesca Sforzy (sochařství), pojednání O letu ptáků, O pohybu a měření vody, O malířství, O perspektivě a proporcích či anatomické studie. Protože však nebyl pouze teoretik, ale též vynálezce, zabýval se též létacími stroji, pracovními nástroji, válečnými stroji a s vodou souvisejícím vybavením po odstranění záměrných chyb v nákresech, které měli znemožnit jejich zneužití, se ukázaly jako plně funkční).

Leonard da Vinci je dodnes symbolem geniálního renesančního člověka a pravděpodobně nebude nikdy zapomenuto.

"Dobrá díla jsou plodem dobrého charakteru a protože je chvályhodnější příčina než následek, chval více dobrý charakter bez vzdělání než vzdělance bez charakteru." (Leonardo da Vinci)

Prameny:

http://cs.wikipedia.com/
http://www.velkyzpevnik.cz/zpevnik/cerny-mirek/posledni-vecere
http://citaty-o-lasce.cz/leonardo-da-vinci/

/Clara/

Zobrazeno 4049×

Komentáře

Zamdotex

njn, charakter, to je to, co mi schází.

s1rejda

Kdo se ponižuje, bude povýšen. (úsměv) Charakter nějak charakterizuje, ale může nám vůbec chybět, Leni?

Zamdotex

z veškerých možných propagací na něj těžko zapomenout... :D

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka