Marie Terezie

13. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Marie Terezie - uherská a česká královna, římská císařovna (13.05.1717 / 29.11.1780)


Marie prožila bezstarostné dětství. Její první a věčnou láskou byl Štěpán Lotriský, kterého si nakonec vzala za manžela. Poté ji čekalo velmi těžké období. Císař Karel VI. neměl mužského potomka a tak Marie musela nastoupit na trůn a vypořádat se s nepřátelstvím sousedních států. Ti si mysleli, že mladou panovnici snadno přemohou, ale přepočítali se. Sice ji připravili o Slezsko, s čímž se do smrti nevyrovnala, ale jinak nedosáhli žádných významných úspěchů.

Byla velmi dobrou diplomatkou a organizátorkou. Snažila se provést mnoho reforem, aby pozvedla upadající význam monarchie. To se jí opravdu podařilo a tím se nezapomenutelně zapsala do dějin. Je obdivuhodné, že při vládnutí ještě zvládla porodit a vychovat 16 dětí. Všechny velmi milovala, ale při uzavírání jejich manželství byla velmi neústupná až přímo bezohledná. Obětovala své děti pro dobro státu a nebrala moc ohledů na jejich štěstí. Její manželství však bylo velmi harmonické. Štěpán neměl chuť podílet se na vládnutí a stačila mu císařská koruna. V ekonomice však byl velkým odborníkem, a tak Marii v tomto oboru byl velmi nápomocen. I když byl císař velkým záletníkem, Marie to velkoryse přehlížela. Po jeho smrti se velmi změnila. Smutek už nikdy neodložila a dokonce měla spočteny všechny roky, měsíce, týdny a dny, které spolu strávili v manželství. Zemřela nakonec těžkou smrtí, ale vyrovnaná a v kruhu svých přátel a rodiny.


Doba její vlády trvala čtyřicet let. Lidé na ni vzpomínali a budou ještě hodně dlouho vzpomínat nejen pro její dobrá nebo špatná rozhodnutí, ale i pro ni jako takovou. Slouží jako vzor ženy, která se ničeho nezalekne a snaží se se vším poprat, i když se na první pohled zdá, že je to nemožné. Tento životopis chce Marii Terezii přiblížit jako normální ženu se svými radostmi i strastmi. Ukazuje, že pevná vůle a vytrvalost je základem úspěchu.

Významné reformy
1749- začátek tereziánských reforem - správa, vojenství, vzdělávání
1769- Právní reforma - Codex Theresiana a Constitutio Criminalis Theresiana
1773- zrušení jezuitského řádu
1774- Všeobecný školní řád
1775- Robotní patent - zmírnění roboty
1776- zrušeno mučení

/růžetrnitá/

Zobrazeno 3682×

Komentáře

Ferenc

Marie Terezie nebyla římskou císařovnou, římským císařem byl její manžel František Štěpán Lotrinský. Římský císař musel být muž...

Cinik

@Ferenc: Mno, jako císařovna se oběžně označuje i manželka císaře... Nemluvě o tom, že v téhle dvojici reálně vládla spíše Marie Terezie.

Podiven

Marie Terezie, ač byla manželkou císaře, císařovnou nebyla. Vládla jako královna česká a uherská (a ještě nějaké tituly měla, myslím arcivévodkyně rakouská).<br />
I jako královna byla označována "femina rex", protože regina je pouhou manželkou krále...

růžetrnitá

O co tu jde, o slovo, titul? Nemohlo by jít třeba o člověka, o podstatu, o život? <br />
Mrzí mne, když si někdo na tom, co se nabízí jako zdroj poučení, povzbuzení hledají detaily, který nesedí. Lidé jsou nedokonalí, bez chyb je Bůh a nikdo z nás není Bohem. Kéž by se podařilo vidět na věcech spíš to dobré.

Pitka

vivat Marie Terezie;-), habsburská "borka":-));-)<br />
Císařovna nebyla, sranda je, že ji tak říká velké procento lidí, teda neslyšela jsem dlouho, že by ji někdo řekl: královna Marie Terezie:-D, zní to divně:-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka