Mezinárodní den Červeného kříže

8. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Mezinárodní červený kříž – humanitární hnutí v podobě neziskové organizace. Zabývá se poskytováním humanitární pomoci a lékařské péče v potřebných oblastech. Mottem je the power of humanity – síla lidskosti. Působí v 185 státech světa s hlavním sídlem v Ženevě.


V České republice působí Český červený kříž (ČČK), který má v současnosti asi 70 000 členů.


Červený kříž se snaží respektovat náboženské odlišnosti světa, proto vznikla pro svět muslimský obdoba – Červený půlměsíc. Symbolem se stala vlajka (na bílém pozadí znázorněný červený kříž), která vychází z vlajky Švýcarska.


Formálně byla instituce založena roku 1863. Inspirací bylo velké množství zraněných v bitvě u Solferina (1859). Jeden ze zakladatelů, Jean Henri Dunant získal roku 1901 za své aktivity první Nobelovu cenu míru.


Mezinárodní hnutí Červeného kříže i Červeného půlměsíce pracuje podle sedmi zásad: humanita, nestrannost, neutralita, nezávislost, dobrovolná služba, jednota a univerzálnost.


Posláním je zejména předcházet a zmírňovat utrpení, chránit zdraví, život a úctu k lidské bytosti a podporovat přátelství a mír mezi národy bez rozdílů národnostních, rasových, náboženských, třídních nebo politických.

 

http://www.cervenykriz.eu/cz.php

http://www.icrc.org/

/Katulda/

Zobrazeno 2849×

Komentáře

PLHOJ

Znak a prapor Červeného kříže se v našich zemích objevil poprvé v r. 1866 v době rakousko-pruské války. Po bitvách u Náchoda, Jičína, Trutnova a především pak u H. Králové zůstalo na bojištích velké množství raněných.<br />
Zdravotní službu označenou červeným křížem měla však jen pruská armáda. <br />
Rakousko v této době nebylo ještě členem "Ženevské konvence", řada lékařů padla do zajetí. Vysoké ztrátky rakouské armády nezpůsobila je špatná taktika a pruská jehlovka, ale také nedostačující péče o zraněné.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka