Nicholas Winton

19. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes slaví své 100. narozeniny skromný hrdina Nicholas Winton, zachránce 669 židovských dětí před koncentračním táborem a téměř jistou smrtí.


Nicholas Winton se narodil 19. května 1909 v Londýně. Vystudoval, stal se úředníkem - burzovním makléřem, žil svůj obyčejný život. V roce 1938 neplánovaně navštívil s přítelem utečenecké tábory, jejichž bezútěšnost a bída jím hluboce otřásly. V roce 1939 přijel do Československa se záměrem zachránit co nejvíce židovských dětí před transporty smrti. Po mnoha odmítnutích získal souhlas rodné Británie a Švédska k poskytnutí azylu československým dětem, potřebné doklady od Němců i od Britů, pro každé dítě sehnal adoptivní rodiče a zaplatil kauci 50£. Winton vypravil celkem pět vlaků z Prahy a zachránil tak nejen 669 dětí, ale i všechny jejich potomky a prapotomky, kteří by jinak nikdy nedostali šanci se narodit. Poslední vlak, který měl odjet 1. září 1939, Němci zastavili a poslali všechny děti do koncentračních táborů, kde zahynuly do jednoho.

Nazývají ho skromným hrdinou - Winton totiž po předání všech 669 dětí do péče náhradních rodičů uložil dokumentaci do krabic na půdě a dál žil život řadového úředníka londýnské burzy, později . Až v roce 1988 objevila knihu s fotkami a jmény zachráněných dětí při úklidu půdy jeho manželka. A dál už je to známá historie: o Wintonově činu se dozvěděli média, historici a po půl století od odjezdu z pomnichovského Československa i jeho zachráněné "děti" spolu se svými dětmi a vnuky, kteří žijí dnes po celém světě, jsou mezi nimi známé i méně známé osobnosti (novináři, architekti, letci, režiséři, profesoři, spisovatelé...) a všichni mají k Wintonovi velmi vřelý vztah plný vděčnosti a lásky. Britská královna Alžběta II. jmenovala Wintona sirem, prezident ČR Václav Havel mu předal řád T. G. Masaryka, americký Kongres schválil rezoluci, která uznává odkaz Nicholase Wintona, v roce 2007 navrhli čeští studenti Nicolase Wintona na Nobelovu cenu míru, byl o něm natočen film Síla lidskosti.

Nicholas Winton - obyčejný muž, velký hrdina.

Prameny:
http://cs.wikipedia.com
http://www.ct24.cz
http://klempera.tripod.com
http://www.idnes.cz
//www.youtube.com

Zobrazeno 2095×

Komentáře

HejTi

Zrovna teď nedávno jsem se dostal na stránky projektu: http://www.wintontrain.eu/

ruprecht

HRDINA ... který ještě nemá Nobelovou cenu ...

Pitka

Snad tu Nobelovu cenu získá, moc by si to podle mne zasloužil:-)

dadinka

Jj, je to úžasný člověk, díky...Sílu lidskosti jsem viděla a byl to opravdu zážitek...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka