Petr Iljič Čajkovskij

7. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes by ruský skladatel Petr Iljič Čajkovskij (rusky: Пётр Ильич Чайкoвский) oslavil právě 169. narozeniny.


Petr Iljič Čajkovskij se narodil 7. května 1840 do rodiny votkinského vrchního správce, vystudoval právnické učiliště a v 19-ti letech nastoupil na místo úředníka. Teprve v 26-ti letech začal studovat hudbu na petrohradské konzervatoři. Tam ho pro hudební svět objevil Anton Rubinštejn, díky němuž začal učit hudební teorii na konzervatoři v Moskvě. Díky baronce von Meck zase mohl celých 13 let (od roku 1877) žít jako svobodný umělec na volné noze a nestarat se o finance.

Čajkovskij neměl žádné vysokoškolské hudební vzdělání, konzervatoř absolvoval po pouhých dvou letech studia - měl "pouze" velký talent. Ve své hudbě spojoval smutek svého života (ve 14-ti letech mu zemřela matka, ve 37-ti letech se nešťastně oženil, trpěl depresemi a tvrdí se, že byl homosexuál, s čímž se nikdy nevyrovnal), ruskou lidovou nápěvnost a prvky hudby západní, které svou invencí dokázal proměnit v hudbu vymykající se všemu tradičnímu; "jeho tvorba je syntézou ruského inspiračního východiska a vybroušené evropské kompoziční techniky", které se Čajkovského nadání přetavily v zářivé diamanty hudebního umění. V 80. letech se jako první z ruských skladatelů stal proslulým po celé Evropě.

Když Čajkovskij 6. listopadu 1893 zemřel na choleru, zanechal nám zde své četné skladby, z nichž k nejznámějším patří bezesporu klavírní koncert B-moll, balety Labutí jezero, Spící krasavice a Louskáček, opery Eugen Oněgin a Piková dáma (na Puškinův námět), orchestrální Bouře a šest symfonií, v kterých se naplno projevilo Čajkovského hudební mistrovství.

ukázka z 1. věty klavírního koncertu B-moll

Prameny:

http://www.eklasika.cz/petr-iljic-cajkovskij.php
Miloš Navrátil: Dějiny hudby (Votobia, 2003)

/Clara/

Zobrazeno 1995×

Komentáře

Jayef

Jenom bych doplnil, že jeho smrt byla pravděpodobně sebevražda.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka