sv. Urszula Ledóchowska

29. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes uplynulo 70 let od smrti sv. Urszuly Ledóchowské (1865-1939), polské šechtičny a zakladatelky a první generální představené šedých uršulinek.


Narodila se jako Julia Ledóchowska, dcera polského šlechtice a rakouského důstojníka Antoniho Ledóchowského a jeho manželky Józefíny, která pocházela ze švýcarského rytířského rodu Salis-Zizers. Směle lze říci, že celá její rodina byla černá až do morku kostí: jejím strýcem byl Mieczysław kardinál Ledóchowski, arcibiskup a metropolita poznaňsko-hnězdenský, sourozenci pak "Matka Afriky", blahoslavená Maria Teresa Ledóchowska (zakladatelka klaweriánek), a Wladimir Ledóchowski, 26. generál Tovaryšstva Ježíšova.

Ve svých 21 letech vstoupila do krakovského kláštera voršilek (= uršulinek), od roku 1907 vedla dívčí internát v Petrohradě, po propuknutí první světové války přenesla své úsilí do Skandinávie. V roce 1920 se vrátila do Polska a založila Kongregaci sester uršulinek Srdce Ježíše Umírajícího (tzv. „šedé uršulinky“), jichž se stala první generální představenou. Hlavním posláním jí založené kongregace je péče o výchovu, vzdělání a evangelizaci dívek.

V roce 1935 si vybrala za asistentku a de fakto následovnici pro funkci generální představené Piu Leśniewskou, která provedla kongregaci druhou světovou válkou a zapojila ji do akcí na záchranu židovských dětí před holokaustem. V současné době má jí založená kongregace asi 900 sester ve 12 zemích světa.

Matka představená Urszula Ledóchowska zemřela v pověsti svatosti při vizitační cestě v Římě, 29. května 1939. Papež Jan Pavel II. ji blahořečil 20. června 1983, 18. května 2003 ji pak i svatořečil.

Zobrazeno 1732×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka