Výročí svatořečení Jana Sarkandera a Zdislavy z Lemberka

21. 5. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

20. května 1995 přijel Svatý Otec Jan Pavel II. na svou druhou oficiální návštěvu České Republiky, spojenou se svatořečením blahoslavených Jana Sarkandera a Zdislavy z Lemberka v Olomouci.


Jan Sarkander se narodil 20. prosince 1576 do slezské měšťanské rodiny. Základní školní vzdělání získal na farní škole v Příboře, vyšší pak v Olomouci a Praze. V roce 1604 začal studovat teologii ve Štýrském Hradci, 22. prosince 1607 přijal v Kroměříži z rukou kardinála Dietrichštejna všechna čtyři nižší kněžská svěcení, o dva roky později v Brně jáhenské. Kněžské svěcení přijal 22. března 1609 od kardinála Dietrichštejna na Petrově. Jako kněz působil Jan Sarkander na mnoha místech olomoucké diecéze, nejdříve u svého bratra v Opavě – Jaktaři, posléze v Uničově, Charvátech, Zdounkách, Boskovicích a nakonec Holešově. V roce 1620 byl zatčen pro podezření z vlastizrady (prý měl vědět coby zpovědník knížete Lobkovice o vpádu cizích vojsk) a ve dnech 13. až 18. února 1620 podroben čtyřem výslechům s použitím útrpného práva. Jan Sarkander odmítl cokoliv prozradit a 17. března 1620 na následky zranění způsobených mučením zemřel. Svatý Jan Sarkander je pratronem Moravy.

Zdislava z Lemberka se narodila patrně roku 1220 na Moravě do rodiny královského purkrabího z Brna a Veveří. O jejím dětství nemáme zprávy, okolo roku 1238 se provdala za velmože Havla Markvartice a přestěhovala se na jeho hrad Lemberk v Podještědí. Zdislava nebyla obyčejnou hradní paní - vedle svého manžela a svých dětí pečovala též o hradní čeleď, ošetřovala i jinak pomáhala nemocným, chudým, bezdomovcům a válečným uprchlíkům a také založila špitál. V době časté manželovy nepřítomnosti (byl pravou rukou krále Václava I. a jeho oporou, když se proti němu vzbouřil jeho syn Přemysl Otakar II.) dokázala vést celé panství. Pravděpodobně zemřela na tuberkulózu na začátku roku 1252. Svatá Zdislava je patronkou rodin a České republiky.

"Papež Jan Pavel II. navštívil naši zemi celkem třikrát. Poprvé to bylo v dubnu 1990. Druhou návštěvu u nás papež vykonal v květnu 1995. Jejím hlavním důvodem bylo svatořečení blahoslavené Zdislavy a blahoslaveného Jana Sarkandra. V dubnu roku 1997 u příležitosti oslav milénia mučednické smrti svatého Vojtěcha navštívil Jan Pavel II. Českou republiku potřetí."

Druhá návštěva Jana Pavla II. v ČR proběhla ve dnech 20. až 22. května 1995. Oslavy začaly 21. května mší svatou slouženou pod širým nebem v Olomouci s kanonizačním obřad. "Během svatořečení, kterému přihlíželo asi čtvrt milionu věřících, poprosil papež jménem všech katolíků za odpuštění křivd spáchaných na nekatolících v dějinách českého národa. Prohlásil zároveň, že katolická církev odpouští všechno zlé, co vytrpěli katolíci." Poté se Svatý Otec setkal na Svatém Kopečku před poutním chrámem Navštívení Panny Marie s přibližně 17 tisíci mladými, kteří ho zdravili nadšeným pozdravem: "Otče, Svatý Kopeček plný je Tvých oveček!" Tato papežova návštěva dodala novou sílu stát pevně ve víře katolíkům, jeho slova o odpuštění znovunastartovala ekomunické procesy v České Republice a jeho láska vlila nadšení pro víru do žil mladým, kteří se zúčastnili setkání.

Prameny:
http://cs.wikipedia.com
http://www.biskupstvi-ltm.cz
http://catholica.cz
http://www.svatymichal.cz
http://www.ikarmel.cz
http://www.ct24.cz
http://www.rpa-eu.cz/olomouc-mesto.html
http://www.zabrdovice.cz

/Clara/

Zobrazeno 4985×

Komentáře

vojtec

http://vojtec.signaly.cz/0904/jan-pavel-ii-stale <br />
tady se můžete kouknout online na záznam ze setkání s mládeží na Starém Kopečku. Kéž by se i naše setkání s Benediktem XVI. ve Staré Boleslavi tak vydařilo.

Eliška Janáčová (Elda32)

moje drahá biřmovací patronka:) podle jejího vzoru by všechny rodiny vzkvétaly!!

herby

Tyjo! Papežovy návštěvy v Olomouci a i v Praze jsem se ještě jako pískle zúčastnil... :-)

vojtec

herby: a byl jsi aji na Kopečku? já jsem v tom roce byl jen na olomouckém letišti plném bláta..

vitekk

Jo jo, ještě teď si vybavuju, jak mě zábly nožičky. Ale bylo to super:-)

herby

vojtec: nee, na kopečku ne :)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka