10. června 1942 se staly Lidice a jejich občané obětí nacistického násilí

10. 6. 2009 0:04
Rubrika: Nezařazené

Dnes je to 67 let od chvíle, kdy nacističtí okupanti z podstatné části vyhladili Lidice v odvetě za úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.


Lidice - od 13. století jedna z obyčejných středočeských vesnic. První historickou zmínku o Lidicích lze nalézt v kronice zbraslavského opata Petra Žitavského. Barokní kostel svatého Martina stojí uprostřed návsi poněkud výše než rolnické usedlosti kolem, v řadě s nimi škola a fara, za i mezi nimi rodinné domky horníků a hutníků kladenských průmyslových závodů. Nachází se v okrese Kladno v nadmořské výšce 343 m na rozloze 479 ha. Jedna z mnoha vesnic.

Vše se změnilo, když 27. května 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš a voják Josef Valčík v rámci operace Anthropoid provedli atentát na Heydricha a ten zemřel. Nacisté se krutě pomstili: výsadkáře a partyzány vypátrali, je i jejich rodiny umučili či popravili (pokud nespáchali sebevraždu) a v odvetu  se pokusili vymazat z mapy České republiky dvě nevinné obce - Lidice a Ležáky.

Lidice opravdu neměly s tímto činem nic společného, avšak gestapo si snadno našlo záminku k aktu pomsty a vykonalo brutální čin na obyvatelích obce Lidice. 10. června 1942 zde bylo 173 mužů zastřeleno, ženy byly odvlečeny do koncentračního tábora Ravensbrűck, děti zahynuly v polském Chelmnu (kromě několika málo dětí daných na poněmčení a po válce nalezených). Obětmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 z 504 lidických občanů. Vesnice byla vypálena a posléze srovnána se zemí tak, že v roce 1943 zde byla již jen holá pláň.

O událostech, které se v Lidicích toho letního dne odehrávaly, vypovídá dokumentární film natočený samotnými vykonavateli zločinu páchaného na nevinných lidech. Film je němý, ale dodnes mu rozumí všichni bez rozdílu barvy pleti a jazyka. Tento film sloužil jako dokument č. 379 při soudním procesu s hlavními německými pohlaváry v Norimberku v roce 1945.

Zpráva o zničení Lidic obletěla celý svět a po válce čs.vláda rozhodla o jejich znovuvybudování. Také byla - na počest Lidicím - řada obcí po celém světě přejmenována jejich jménem a jméno Lidice dodnes nesou v té době narozená děvčátka. První pomník u hrobu lidických mužů postavili vojáci Rudé armády plukovníka Pankova - byl odhalen 3. června 1945; první tryzna k uctění památky obětí lidické tragedie se konala 10. června 1945. Roku 1947 byl položen základní kámen, od roku 1949 se do postupně budovaných "nových" Lidic vrací život. Obnova památníku započala po pádu komunismu až v roce 2001, dnes zde funguje také muzeum a galerie připomínající osud Lidic a jejich obyvatel.

Žádným jiným zločinem se nacisté před světem nepyšnili tak, jako vyhlazením Lidic - poto se právě Lidice v očích světové veřejnosti staly symbolem boje proti německému nacismu. Nedovolme, aby se objevily další Lidice - aby byl znovu ustanoven v naší zemi totalitního režim vládnoucí tvrdou pěstí a perzekvující některou skupinu obyvatel, aby se historie opakovala...

Prameny:
http://www.lidice-memorial.cz/
http://www.lidice.cz/
http://cs.wikipedia.org/
http://www.obec-lidice.cz/

/Clara/

Zobrazeno 10433×

Komentáře

Clara

2Papo: záleží na majkiii a Katuldě, které dělají výběr témat, já "pouze" některá zpracovávám... zkus to navrhnout (i s datem)

Ester

Clara: ja ted planuju samy morbidní výlety - terezin, osvetim....tak este teda lidice rikas:-))

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka