Den boje za odstranění práce dětí

12. 6. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

12.červen – Mezinárodní den boje proti dětské práci


12. červen se stal mezinárodním dnem proti dětské práci, letos s heslem: „dejme dívkám šanci vzdělávat se – odstraňme dětskou práci“. Svět si zároveň připomíná desáté výročí konvence mezinárodní organizace práce o odstranění nejhorších forem dětské práce. Z celkového počtu 218 mil. Pracujících dětí dopadne břímě asi na 100 mil. Dívek, které mnohdy vykonávají stejné práce jako kluci. Vykonávají ty nejhorší formy práce, včetně otroctví, prostituce a pornografie. Podle ILO (Mezinárodní organizace práce) jsou dívky zaměstnány zejména v domácnostech, mimo dohled veřejnosti. Kromě těžkých prací v domácnostech musí ještě mimo domov vykonávat ekonomickou aktivitu. V nejméně rozvinutých zemích studium na středních školách zahájí pouze 26% dívek.

Dětská práce – zahrnuje všechny formy práce, které jsou vykonávány dětmi mladšími než 18 let a které jsou škodlivé pro jejich fyzické i psychické zdraví, brání jim ve školní docházce.

Řešení:
• bezplatný přístup ke kvalitnímu vzdělání pro všechny

• možnost rodičů zažádat o vyšší mzdu při omezení nabídky levné práce dětí

• aktivní přístup pro zavedení všeobecné docházky dětí do škol

Mýty o dětské práci:
- Hlavní příčinou dětské práce je chudoba
- Pro chudé rodiny v rozvojových zemích je dětský plat nezbytný
- Práce je pro život dětí v rozvojových zemích důležitější než vzdělání
- K odstranění dětské práce stačí jen propuštění dětí z pracovního procesu
- K odstranění dětské práce stačí odstranit jen ty nejhorší formy

Společnost Excellent Plzeň FAIR TRADE spolupracuje s organizací Člověk v tísní na mezinárodní kampani Stop dětské práci. Jednou ze společenských akcí byla debata „Dětské práce ve světě“ v rámci mezinárodního festivalu Jeden svět – Filmem proti bezpráví a chudobě.

12.6.2009 studenti Gymnázia Jana Keplera v Praze 6 shlédnou několik dokumentárních filmů k tématu dětské práce a přístupu ke vzdělání. Dozvědí se také o zodpovědném konzumu a konceptu FAIR TRADE. Zapojeni budou i učitelé. Na závěr projektového odpoledne proběhne hra Jak přežít den ve Slumu.

Podrobnější informace: http://www.stopdetskepraci.cz/

/Katis/

Zobrazeno 3119×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka