P. Pio - nepohodlný svatý

16. 6. 2009 8:38
Rubrika: Nezařazené

Před sedmi lety byl v Římě svatořečen jeden z nejznámějších světců současnosti – sv. Pio, OFMCap.

 


 

P. Pio se narodil 25. května 1887, při křtu dostal jméno František. Snad už v pěti letech cítil naléhavou touhu zasvětit se Bohu; proto tíhnul k samotě a rád se toulal přírodou. Už v této době začal mít různá zjevení, která jej neopustila až do konce života. O svá „práva“ se hlásil i ďábel a malý František brzy pochopil, že pokud má obstát, musí všechnu svoji důvěru vložit v Boha.


Vynikal pevností povahy a upřímností, která někdy hraničila až s drsností, kterou byl pověstný celý kraj – lidé byli zvyklí trpět mlčky a říkat pravdu; právě i tyto vlastnosti byly silnou stránkou P. Pia i ve zpovědnici, kdy dovedl nazývat věci pravými jmény. Měl dar pohotově a vtipně odpovídat a vyprávět způsobem, který posluchače vždy zaujal.


Roku 1903 vstupuje do řádu kapucínů. O dva roky později zažívá první epizodu bilokace, kdy se v jednom okamžiku vyskytuje současně na dvou místech. Roku 1910 je vysvěcen na kněze a téhož roku 8. září se u něj poprvé objevují stigmata. Poté, co se mu 20. května 1918 zjeví osoba s krvácejícími dlaněmi, chodidly a bokem, otevřou se krvácející rány i na jeho těle a přes snahu lékařů zůstávají dalších 50 let.


Určitou dobu musel zůstat v ústraní, byl podroben přísným lékařským zkoumáním, nesměl veřejně slavit ani mši sv. nebo odpovídat na dopisy. Od června 1931 do r. 1933 měl dokonce zakázáno vykonávat jakoukoliv službu jménem církve, mohl pouze soukromě sloužit mši sv. Podobně se tomu tak stalo v letech 1960 – 1964. I když to byla opatření jistě bolestivá, P. Pio velmi jasně odmítal snahy některých lidí, kteří se snažili tato nařízení nějak obejít.


Od r. 1968 se už neobejde bez invalidního vozíku, není už schopen chodit. Téhož roku 22. září slouží svoji poslední mši sv., při které zkolabuje. O tři později ve své cele umírá.


Za dalších 34 let jej papež Jan Pavel II. v Římě prohlašuje za svatého.

Zobrazeno 3887×

Komentáře

Josh

Super svěrec. Sám jsem byl v San Giovanni Rotondo, kde žil. Jednou při svatořečení a podruhé minulý rok. Je to skvělý zážitek..

sýkorka

Ano, otec Pio je úžasnou osobou, z jehož přikladu života je možné moc a moc čerpat...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka