Sv. Petr a Pavel

29. 6. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Dnes si připomínáme dva apoštoly, kteří byli sloupy prvotní církve.


Na Petrovi - Skále, postavil Ježíš církev v odpověď na víru, kterou Petr vyznal. Jako zástupci církve mu Ježíš řekl: "Tobě dám klíče nebeského království."


Petra následoval Pavel, dřívější pronásledovatel, který po setkání s Kristem dal všechny své síly do Jeho služeb. Byl prvním misionářem, který šířil evangelium v Malé Asii a v Evropě.


Petr je zosobněním skály, v níž církev bezpečně kotví. Pavel je nástroj vichřice Ducha Božího, která popohání církev do čela času, lidských událostí a dějin, která ji pudí do výbojů na celém světě.


O posledním setkání apoštolů všichni víme. Oba je přivedla stejná myšlenka do Říma. Kde je křesťanům nejhůř, kde je jejich krutý nepřítel Nero, tam chtějí jít, tam chtějí svědčit o své víře v Pána Ježíše, o své víře ve věčný život se Zmrtvýchvstalým, kterého oba na vlastní oči viděli živého.


Jejich krev společně posvětila pohanský Řím na sídlo hlavy církve. Jejich svorná láska dala církvi i pevnou oporu Petrovy skály i věčné mládí Pavlova misijního elánu.

Apoštolové sv. Petr a Pavel jsou patrony brněnské diecéze i katedrály v Brně na Petrově. Počátky tohoto chrámu sahají do 70. let 12. století. Kolem roku 1500 bylo původní zasvěcení prvnímu papeži, sv. Petrovi, rozšířeno na zasvěcení svatým Petru a Pavlovi.

Dnešním dnem také končí Rok svatého Pavla (http://svatypavel.paulinky.cz/), ke kterému jsme se mimo jiné mohli připojit i tady na Signálech (http://signalyapostolapavla.signaly.cz/)



http://tisk.cirkev.cz/z-domova/slavnost-sv-petra-a-pavla-patronu-brnenske-katedraly.html
http://catholica.cz/?id=2698
http://www.jenikov.net/view.php?cisloclanku=2008050001

/Kikina/

Zobrazeno 1840×

Komentáře

Cinik

V sarkofágu, který má ukrývat tělo sv. Pavla, jsou skutečně pozůstatky člověka patřičného věku:<br />
<br />
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/172380-v-rime-byly-nalezeny-ostatky-svateho-pavla.html

Jidášek

Pro jedince se slabším žaludkem: Raději neotvírejte komentáře pod tím článkem...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka