Sv. Vít

15. 6. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Sv. Vít (asi 297 – asi 304) – světec ze Sicílie, mučedník. Je uctíván jako jeden ze 14 pomocníků; jeho jméno znamená veselý, živý. Je jedním z patronů české země.


V životopisech sv. Víta je asi jen málo informací, o kterých bychom mohli s určitostí říct, že jsou pravda. Přesto je sv. Vít v české zemi jedním z nejznámějších, mj. k tomu určitě přispívá fakt, že je mu zasvěcen chrám na Pražském hradě.


Asi roku 297 (podle jiných 293) se narodil v přístavním městě Mazara di Vallo na západě Sicílie jako syn pohana Hylase (jinde lze najít přepis jména Gelas). Díky své chůvě a jejímu muži jako sedmiletý uvěřil; když mu pak bylo dvanáct, začalo v Římské říši nechvalně známé pronásledování křesťanů císařem Diokleciánem. Malý Vít se tak stává nebezpečným pro celou rodinu a otec na něho začíná naléhat, aby se víry vzdal. Když Vít odmítá, jeho otec ho vydává jako křesťana římským úřadům.


Jestli platí, že o sv. Vítovi nevíme téměř nic přesně, pak to platí dvojnásob o jeho mučení. Podle legendy vyléčil Vít císařova syna z epilepsie, přesto byl poté vhozen do vroucího oleje. Ten - a poté ani lev, kterému byl předhozen – mu neuškodil, nakonec byl tedy Vít natažen na skřipec a popraven mečem. Jinde ale můžeme najít verzi, že byl Vít se svými průvodci popraven na Sicílii.


Už kolem r. 600 se velice silně začíná šířit úcta ke sv. Vítovi. První kostel mu byl zasvěcený v Římě, jeho ostatky byly převezeny do baziliky u Paříže, později pak do opatství v Corvey. R. 1355 byla pak světcova hlava převezena do Prahy, kde je ve Svatovítském chrámu.


Bývá znázorňován jako chlapec s palmovou ratolestí, často u sebe mívá kotel, kohouta nebo lva, případně model kostela.


Sv. Vít je patronem herců a komediantů, tanečníků, nemocných epilepsií a ochránce před bleskem; mě např. rozhodně zaujalo, že je ochráncem před zaspáním.


Je patronem nejen Čech a Moravy, ale také např. Saska, velmi ctěn je také v Rakousku, Bavorsku a Srbsku.


Bože, tys posiloval sv. mučedníka Víta, aby ti zachoval svou věrnost a už v mladistvém věku dosáhl koruny vítězství; na jeho přímluvu dávej i v dnešní době mladým lidem odvahu a sílu, aby svým životem směřovali k tobě… (z Denní modlitby církve).

/Katulda/

Zobrazeno 8423×

Komentáře

Peacher

TomAq: Čili podobná taktika jako v případě svatého Quirina ve starověkém Římě.<br />
<br />
http://en.wikipedia.org/wiki/Quirinus

Peacher

Ale jinak bych řekl, že úcta ke svatému Vítu má svůj původ v době prvních Přemyslovců: zatímco Drahomíra a k ní loajální dvořané orientovali svoji zahraniční politiku směrem na Sasko (sv. Vít), Ludmila a zemská šlechta preferovali tradičního partnera - Bavorsko (sv. Jimram).<br />
<br />
Jelikož zvítězila politika Drahomíry, kult sv. Jimrama nahradila úcta svatovítská...

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka