Vypukla Korejská válka

25. 6. 2009 12:24
Rubrika: Nezařazené

Jednalo se o první velký válečný konflikt od konce druhé světové války. Probíhal v letech 1950 - 1953. Důvodem rozpoutání války byl Korejský poloostrov, který byl rozdělen na severní (zóna SSSR) a jižní (zóna USA) část 38. rovnoběžkou. Předtím byl Korejský poloostrov součástí Japonska, které jej v r. 1910 anektovalo. Oba státy oficiálně vznikly r. 1948.


Válka byla zahájena 25.června útokem severní komunistické Koreje na jih. Vojska velmi rychle obsadila značnou část území a brzy obsadila i jihokorejské hlavní město Soul. OSN nato brzy reagovala protiútokem a za pomoci USA pod velením generála Douglase McArthura se jihokorejská armáda od 5.července t.r. pustila do otevřeného boje s komunistickým severem a zahájila tím otevřený boj. Vše nasvědčovalo tomu, že svět vkročil do Studené války.

Zpočátku vojska spíše ustupovala, ale po protiútoku, který byl zahájen v září t.r. vojska OSN velmi rychle získala zpět dobytá území a zaútočila na Severní Koreu (KLDR) a pokusila se donutit jejího vůdce vKim-Ir-Sena ke kapitulaci, ten ji však odmítl a ještě před dobytím metropole v Pchojngjang se mu podařilo uprchnout.

Američané však nepočítali s tajnou podporou Číny a SSSR, kteří začali decimovat jejich jednotky poblíž řeky Ja-lu, která tvoří hranici mezi Čínskou lidovou republiku a severní Korejí. Tyto potyčky následně přinutili americkou armádu k překročení této řeky s očekáváným výsledkem v podobě zastrašení útoků povstalců. Nepočítali však s čínskou přesilů a mrázem a jejich jednotky byly během čtyř měsíců naprosto zdecimovány. Jen části vojska se podařilo unikonut k břehu moře, odkud byly evakuováni.

Od ledna 1951 se karty obrátili a Čína zahájila masivní protiútok s cílem "za osvobození Korey" a obsadila téměř celou Koreu včetně metropole Soul. Američané však za necelý měsíc pod vedením generála Ridgwaye útok odrazili a získali pět Soul a zbývající část jižní Koreje. Generál Douglas McArthur, který chtěl rozšířit stádium války do Číny, s čímž nesouhlasil tehdejší americký prezident Truman, byl krátce předtím odvolán, protože USA chtěli zabránit důvodům  k větším roztržkám se SSSR, který by ihned mohl zahájit otevřenou válku proti USA i celému světu.

Ridgway se stal úspěšným zřízením linií vojsk od pobřeží k pobřeží(Ridgwayův mlýnek na maso), které odrazili masivní lidské útoky Číňanů (podobný systém jako ve válečném Rusku - nás mnoho, porazíme nepřítele, třebas i holýma rukama). Tento plán měl za výsledek zahájení jednání o příměří (10.červenec 1951), který se protáhnul na dlouhé dva roky, během kterých se i nadále bojovalo s vysokými ztrátami na životech bez účinku na válečném poli.

K definitivnímu příměří došlo jen díky těm okolnostem, že v SSSR zemřel diktátor Stalin, rozpoutala se válka o Indočínu a v prezidentském úřadu USA Trumana vystřídal Dwight Eissenhower.

20.července 1953 obě strany stanovily nové hranice opět na území ohraničené 38.rovnoběžkou a následně 27.července podepsala OSN s představiteli Severní Koreje a Číny „Dohodu o příměří". Politické napětí na ostrově však trvá i dnes, po téměř padesáti letech.

 

Zobrazeno 2398×

Komentáře

Tofl

Malá poznámečka:<br />
Severní Korea sice podepsala "Dohodu o příměří", ale dodnes v zemi platí válečný stav . . .

Daniel Zouhar

Tofl:<br />
Naznačil jsem v poslední větě. Ale i přesto dík za informaci.

Filip

Normálně na to nehledím, ale zkus si to milý autore po sobě přečíst a srovnat chybičky, lépe se to potom čte...<br />
Když vidím napsáno, že se od ledna 1951 kartY obrátilI, vytahuje mi to očka z důlků. Někde chybí písmenko, jinde je zase nějaká ta gramatická chybička...nejsem kdovíjaký češtinář, naši mateřštinu jsem měl naposledy na gymplu, ale něco málo z pravopisu mám v hlavě doposud...;-) Možná, že je text kopírován z jiné stránky, i pak je kontrola dobrá...

Shooter

Ještě komentář, Američani přes řeku Ja lu nešli, číňani zahájili masivní nečekanej útok, američany zatlačili, spoustu jich zabili ve spaní, protože ti vůbec netušili, co se chystá. Zatlačili je daleko do jihokorejského vnitrozemí, ale ne k moři. Pak kvůli nedostatečnýmu zásobování a ohromným ztrátám museli zastavit. Dál už ti to štymuje. Akorát že mc arthur chtěl použít atomovky, proto byl odvolán. Fronta se nakonec ustálila skoro přesně tam, kde začala a byla to vlastně dohromady nejzbytečnější válka minulého století.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka