Výročí úmrtí Agostina kardinála Casaroliho

9. 6. 2009 0:27
Rubrika: Nezařazené

Dnes - 9. června 2009 - uplyne 11 let od smrti římskokatolického kněze, diplomata a státního sekretáře (1979-1990) Vatikánu, Agostina kardinála Casaroliho.


 

Agostin kardinál Casaroli se narodil 24. 11. 1914 v chudé rodině v Castel San Giovanni (Piacenza) v Itálii, kde prožil své dětství.

V 30. letech 20. století vystudoval teologii a v květnu 1937 byl vysvěcen na kněze. Pak pokračoval dále ve studiu na Papežské církevní akademii, kde v roce 1939 obdržel doktorát kanonického práva. V letech 1940-1961 byl zaměstnán jako úředník na Státním sekretariátu.

Jan XXIII. Agostina Casaroliho jmenoval v roce 1961 náměstkem tajemníka Kongregace pro mimořádné církevní záležitosti. Postupně se Casaroli stal vůdčí osobností vatikánské diplomacie, vedl jednání Vatikánu s řadou zemí a byl hlavním spoluarchitektem politiky papežů Pavla VI. a Jana Pavla II. vůči zemím východního bloku. 4. července 1967 byl jmenován tajemníkem Kongregace pro mimořádné církevní záležitosti. 16. července jej Pavel VI. vysvětil na biskupa a v roce 1979 jej Jan Pavel II. jmenoval kardinálem a státním sekretářem. 1. prosince 1990 na tento úřad rezignoval pro vysoký věk.

Agostino Casaroli byl prvním z Vatikánu, kdo navázal kontakt s vězením pro mladistvé a založil tradici návštěv papeže ve věznici: Ještě jako mladý kněz chodil denně pod okny vězení „Casal del Marmo“ a slyšel, jak z nich mladí delikventi nadávají kolemjdoucím. Jednoho dne vešel dovnitř a začal jako dobrovolník pomáhat zdejším mladým odsouzencům. Také jako kardinál - státní sekretář chodil do tohoto vězení pravidelně. Svatý Otec Jan Pavel II. navštívil mladistvé delikventy v "Casal del Marmo" poprvé v roce 1980, papež Benedikt XVI. pokračuje v tradici - jeho první návštěva vězení proběhla 18. března 2007.

V roce 2001 vydalo Karmelitánské nakladatelství Casaroliho knihu Trýzeň trpělivosti, v níž popisuje diplomatické vztahy Svatého stolce a komunistických zemí v letech 1963-1989 a své angažmá v nich: Celý příběh je osobním vyprávěním autora - intuice Jana XXIII., atmosféra II. vatikánského koncilu, trpělivost a houževnatost Pavla VI., pak volba Jana Pavla II. papeže z Východu, který se s rozhodností a v plné míře postavil komunistickému režimu až do pádu berlínské zdi roku 1989. Vyprávění Agostina Casaroliho vrací čtenáře do atmosféry a klimatu evropské politiky, dnes zcela jiné, a nový úhel pohledu na historii 20. století.

Prameny:
http://cs.wikipedia.org/
http://www.christnet.cz/

+ odkaz na video

/Clara/

Zobrazeno 1911×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka