Archeolog a speleolog Jindřich Wankel

16. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Býčí skála v Moravském krasu, propast Macocha nebo také sestavení 1. kostry jeskynního medvěda – tím vším je známý MUDr. Jindřich Wankel: lékař a významný český archeolog a speleolog, jehož narození jsme si mohli již včera připomenout.


Narodil se 15. července 1821 v Praze v dobře situované zemanské rodině. Po brzké smrti otce zůstala ale rodina nezaopatřená a Wankel se rozhodl studovat medicínu, stal se z něj diplomovaný doktor a už r. 1848 pomáhal při krvavých útocích na lidi ukryté v provizorně postavených barikádách.


Jindřich Wankel byl významnou osobností moravské archeologie 2. poloviny 19. stol. Byl členem vídeňské antropologické společnosti, měl významné kontakty v oblasti zoologie, paleontologie a antropologie. R. 1888 byl označen jako „Otec prehistorie rakouské“.


R. 1852 se Wankel zaměřil na zříceninu Holštejn, kde v prostoru „hladomorny“ nalezl množství lidských kostí společně s hroty šípů, ostruhami, přezkami a keramikou – zřícenina byla ve vrcholném středověku doupětem loupeživých rytířů.


Na začátku svého bádání se soustředil na „slepou jeskynní zvířenu“, objevil řadu nových organismů. V 50. a 60. letech zmapoval řadu jeskyní Moravského krasu, r. 1856 zkoumal propast Macocha. Položil tak základy moravské paleontologie a zachránil mnoho cenných nálezů. Vymyslel vlastní preparační metody; r. 1850 založil v Blansku první kenozoické laboratorium na světě, ve kterém sestavil první kostru jeskynního medvěda – kostry zvířat pak sestavoval i pro velká zahraniční muzea (např. v Mnichově nebo Bernu).


Dalším archeologickým počinem byl výzkum jeskyně Býčí skála. Zde Wankel nalezl množství štípaných kamenných a kostěných nástrojů (celkově téměř 400 předmětů). V létě 1869 pak našel jeden z nejznámějších předmětů moravského pravěku, bronzovou sošku býčka z Býčí skály. V 70. letech se pak zaměřil na později světoznámou lokalitu Předmostí u Přerova.


R. 1883 odešel do důchodu a se svou rodinou se přestěhoval do Olomouce. Své sbírky prodal do Vídně – nabízel je Brněnskému i Národnímu muzeu v Praze, ale obojí je odmítli. Na své badatelské činnosti ale pracoval neúnavně dál až do r. 1892, kdy ho zasáhla mozková mrtvice. Zemřel 5. dubna 1897.

http://www.priroda.cz
http://www.phil.muni.cz

/Katulda/

Zobrazeno 2451×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka