Arthur Conan Doyle

8. 7. 2009 0:26
Rubrika: Nezařazené

7. července 1930 zemřela legenda detektivního světa, která přivedla na svět nejednu literární postavu, které ji přežily - např. profesor Challenger, doktor Watson, detektiv Sherlock Holmes. Včera jsme si připomněli 79. výročí úmrtí slavného spisovatele Arthura Conana Doyla.


Arthur Conan Doyle se narodil 22. května 1859 ve skotském městě Edinburgh do velké rodiny státního úředníka (měl 9 sourozenců). V roce 1868 nastoupil do jezuitské internátní školy Stonyhurst v Anglii, po jejím ukončení v roce 1875 odjel na rok na jezuitskou kolej do Feldkirchu v Rakousku. V roce 1876 začal studovat medicínu na univerzitě v Edinburghu. Psát začal v době univerzitních studií, jeho první povídka The Mystery of Sasassa Valley vyšla v edinburghském magazínu Chamber's Journal v roce 1879. Od dětství se Arthur věnoval také sportu: boxoval, hrál kriket, fotbal, ragby a plaval (box, který považoval za mužný sport, se později objevil v jeho díle).

Svou první lékařskou praxi si otevřel roku 1882 se spolužákem a pokračoval doktorátem, ale nikdy nepřestal psát. V roce 1886 napsal Studii v šarlatové, první příběh detektiva Sherlocka Holmese. Román byl nejprve v několika nakladatelstvích odmítnut, avšak v následujícím roce byl otištěn v časopise Beeton Christmas Annual a v roce 1888 vyšel knižně. V roce 1890 vyšel druhý román o Sherlocku Holmesovi - Podpis čtyř. Paralelně se Doyle věnoval ještě psaní historických románů (tím prvním byl román ze 17. století Micah Clarke) a science fiction.

V roce 1900 se A. C. Doyle dobrovolně zúčastnil jako lékař búrské války, kterou obhajoval v The Great Boer War (1900) a The War in South Africa: Its Cause and Conduct (1902). V roce 1906 se angažoval v případu George Edalji, odsouzeného na základě nepřípustných důkazů. A. C. Doyle provedl vlastní šetření, na jehož základě psal články pro Daily Telegraph, kde žádal přezkoumání případu - vyšetřovací komise posléze dospěla k závěru, že George Edalji byl opravdu obviněn neprávem. Svým veřejným vystoupením tak přispěl Arthur Doyle ke zřízení v Anglii dosud chybějícího odvolacího soudu.

V roce 1912 byl vydán román Ztracený svět, považovaný dnes za klasiku sci-fi, z oblasti Mt. Roraima na hranici Guyany a Venezuely, kde přežila prehistorická zvířata (dinosauři, ptakoještěři atd.). V roce 1916 se Doyle veřejně přihlásil ke spiritismu v článku otištěném v časopise Light, stal se jeho propagátorem, napsal celou řadu tématicky zaměřených publikací a podnikl řadu cest po Americe, Austrálii a Africe za možností provozovat spiritistické aktivity v různých kulturních prostředích.

Arthur Conan Doyle zemřel již před 79 lety, ale jeho postavy žijí dál svým životem a on sám i po smrti inspiruje dál své následovníky v oboru.

Prameny: internetová encyklopedie

/Clara/

Zobrazeno 1920×

Komentáře

dadinka

Doyle byl spiritista? To jsem tedy ještě neslyšela...jinak mi v článku chybí třeba Pes baskervillský...

Cinik

Připomněl bych, že Doyle sám si více cenil svých historických děl a Holmse časem vyloženě nesnášel. Když ho ale v jednom románu pokusně zabil, rozzuření fanoušci ho přinutili, aby jej oživil.

Podiven

Snad dokonce sama královna vyjádřila svou nelibost nad svévolným usmrcením tohoto hrdiny...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka