Ingmar Bergman

30. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Před dvěma lety zemřel švédský filmový a divadelní režisér, spisovatel a dramatik, významný autorský filmař 20. století Ingmar Bergman.

 


 

Ingmar Bergman se narodil 14. července 1918. Jeho matka, povoláním zdravotní sestra, pocházela z vážené rodiny, otec byl pastor luteránské církve – toto prostředí se později odráží také v jeho tvorbě.


R. 1937 – 1940 studoval literární historii ve Stockholmu, ale do popředí jeho zájmů se stále více dostávalo divadlo a později film. Pracoval jako režijní praktikant ve Stockholmském divadle, tehdy uvedl několik svých novel a napsal řadu her (Kašpárkova smrt nebo Rakel a uvaděč).


Už ve 26 letech se stal ředitelem Hälsingborgského městského divadla – byl tak nejmladším ředitelem divadla v celé Evropě. Zároveň působil jako režisér v Göteborském městském divadle a v Královském dramatickém divadle ve Stockholmu, kde působil v letech 1963 – 1966 také jako ředitel.


Získal mnoho ocenění, mezi nimi např. Pamětní cenu Irvinga G. Thalberga na slavnosti předávání Cen Akademie (1971). Tři jeho filmy získaly Cenu Akademie za nejlepší zahraniční film: Pramen panny, Jako v zrcadle a Fanny a Alexandr.


Bergman a film – to jsou především otázky existence a bytí, smrti, pravdy a víry.


Dílem I. Bergmana se inspirovala také řada dalších tvůrců, např. W. Allen, R. Altman nebo A. Tarkovskij.


http://www.csfd.cz

/Katulda/

Zobrazeno 1576×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka