Ludvík Jagellonský

2. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Ludvík Jagellonský, český a uherský král v letech 1516-1526


1. července 1506 se v uherském městě Budíně narodil královskému páru Vladislavu Jagellonskému a francouzské šlechtičně Anně de Foix a Candale toužebně očekávaný dědic českého a uherského trůnu – Ludvík. Vladislav se však z narození prvního syna nemohl radovat naplno, protože jeho choť při porodu zemřela a navíc byl novorozený chlapec velmi slabý a hrozilo, že nepřežije. Přesto se však dítě z nejhoršího brzy dostalo a královský dědic tak mohl vykročit do života. Ten byl sice krátký, ale zato plný nečekaných zvratů.


Ačkoli se měl Ludvík po smrti svého otce stát také králem českým, byl od narození vychováván v Uhrách a Čechy spatřil poprvé až jako téměř tříletý chlapec, když byl v Praze českým králem korunován. V době, kdy mu bylo devět let, oženili jej v souladu s dobovými zvyklostmi na základě předešlé smlouvy s Marií z rodu Habsburků. Tím došlo k dvojnásobnému propojení mezi Jagellonským a Habsburským rodem (Ludvíkova starší sestra Anna byla provdána za Ferdinanda Habsburského) a byla dohodnuta nástupnická práva.


Roku 1516 zemřel Vladislav Jagellonský a desetiletý Ludvík musel nastoupit na trůn, resp. na dva trůny. Otec, který byl velmi slabým panovníkem, mu zanechal těžký úkol – spravovat dvě království, v nichž došlo k velkému úpadku moci královské a vzestupu moci šlechtických rodů. Nepřipadalo samozřejmě v úvahu, aby nezletilý Ludvík spravoval tato území sám. V Čechách se královým zástupcem v době jeho nepřítomnosti stal Zdeněk Lev z Rožmitálu. Ludvík se zdržoval převážně v Uhrách a Čechy navštívil během své vlády pouze jednou, v roce 1522. Tehdy přijel coby šestnáctiletý král do Prahy a snažil se napravit, co zameškal – chtěl obnovit svou panovnickou moc. Odňal stavům správu královských financí a donutil je vrátit některé ze zabraných královských majetků a hradů. Nejvyššího purkrabí Zdeňka Lva z Rožmitálu donutil k abdikaci a na jeho místo dosadil Karla Mirstenberského. Jakmile však Ludvík Čechy opustil, vrátilo se téměř vše do starých kolejí.


Tečku za jeho nedlouhým životem učinily výboje osmanských Turků v Uhrách. Počátkem roku 1526 přišly zvěsti o tom, že sultán Sulejman I. připravuje svou armádu na válku. Ludvík vytáhl proti početnému tureckému vojsku s příliš malým množstvím vojáků. Uherské šiky byly rozdrceny a bezdětný dvacetiletý král se na útěku před Turky utopil v bažinách. Český a uherský trůn se tak ocitl bez krále i bez dědice. Nároky na vládu v těchto zemích proto mohli uplatnit Habsburkové...

/artep1605/

Zobrazeno 5145×

Komentáře

Pitka

Díky moc Peťko historičko;-), ty dějiny jsou nekonečné že;-)

artep1605

Zdravím, Jíťo! :)) S dějinama máš úplnou pravdu...sice už sem se "prokousala" až ke 20. století, ale to neznamená, že ten zbytek umím... :))

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka