Mikoláš Aleš

10. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

10. července 1913 v Praze zemřel český malíř, grafik a ilustrátor Mikoláš Aleš. Byl předním malířem českých dějin a řadil se k nejvýznamnějším osobnostem tzv. "Generace českého Národního divadla".


Mikoláš Aleš se narodil 18. listopadu 1852 v Miroticích v rodině písaře a městského tajemníka Františka Aleše. S kreslením začal již ve čtyřech letech. Studoval na gymnáziu v Písku, které však pro neshody s jedním z profesorů musel opustit. V roce 1869 odjel do Prahy, aby nastoupil na Akademii umění. Během studia si přivydělával vyučováním kreslení a drobnými ilustracemi. V roce 1876 se zúčastnil demonstrace proti profesoru Alfrédu Woltmannovi, který v jedné své přednášce a několika článcích popřel existenci samostatného českého umění. Protesty přerostly v potyčky mezi německými a českými studenty. Za svou účast na této demonstraci pak byl Aleš vyloučen z Akademie a také si pobyl čtyři dny ve vězení. Mikoláš Aleš si do cely vzal pouze bibli.

Ve 22 letech zůstal zcela sám. Předčasně mu zemřeli oba bratři (v r. 1865 a 1867), v r. 1869 matka a v r. 1874 otec. I když se otec znovu oženil, Mikoláš se se svou nevlastní matkou nikdy nespřátelil. Opustil rodný kraj a natrvalo se odstěhoval do Prahy.

V roce 1879 společně s Františkem Ženíškem zvítězil s cyklem „Vlast“ v konkursu na výzdobu foyeru Národního divadla. Celý nápad na tyto obrazy byl vlastně Alšův, Ženíšek mu pomáhal víceméně pouze s převedením nákresů do jejich skutečné velikosti. Porotě se však nelíbil způsob Alšova koloru, proto tímto úkolem pověřila Ženíška a několik dalších malířů. Alše se celá událost a neoprávněná kritika velmi dotkla a znamenala také vlastně konec jeho přátelství s Ženíškem. Od této doby se věnoval výhradně kresbě.V době, kdy pracoval na svých lunetách, byl zcela bez prostředků. Finančně mu pomáhal bohatý statkář a milovník umění Alexandr Brandejs.

29. dubna 1879 se oženil se svou dětskou láskou Marinou Kailovou, s níž měl čtyři děti.

Ve své další tvorbě se Aleš věnoval převážně ilustraci, kreslil pro časopisy Květy, Ruch, Světozor, Zlatá Praha a jiné. Zajímal se také o knižní grafiku – mezi jeho nejznámější patří ilustrace pro Jiráskovy Staré pověsti české a Čelakovského Ohlasy písní ruských. Navrhoval také různé diplomy, hlavičky, úvodníky, kreslil do kalendářů a čítanek a vytvořil také celou řadu velmi zajímavých betlémů. Mnoho pražských domů (hlavně navržených architektem Antonínem Wiehlem) má sgrafitovou nebo malířskou výzdobu provedenou podle Alšových návrhů. Jeho posledním dílem byl akvarel „Svatý Václav“, který namaloval na jaře roku 1913.

Mikoláš Aleš byl uznáván už za svého života, i když spíše jen jako kreslíř a dekoratér, jeho olejomalba byla doceněna až později, ve 20. století.

V roce 1951 byl natočen film Mikoláš Aleš, v němž malíře ztvárnil Karel Höger, jeho manželku Marinu Dana Medřická.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikoláš_Aleš
http://municipal.cz/osobnosti/ales.htm
http://www.cfn.cz/film/12411-mikolas-ales

/Elda32/

Zobrazeno 2036×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka