sv. Marie Goretti

6. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Sv. Marie Tereza Goretti (16. 10. 1890 – 6. 7. 1902) – italská panna a mučednice, patronka mladých dívek a obětí zločinů.


Marie Goretti se narodila 16. 10. 1890 v provincii Anconě. Protože dětí přibývalo, přestěhovala se rodina nedaleko města Nettuno, kde si společně s vdovcem Serenellim a jeho synem Alessandrem pronajali menší hospodářství. Tamější podnebí ale nebylo příliš příznivé, otec se brzy nakazil horečnatým onemocněním (pravděpodobně malárií) a brzy zemřel; matka tak zůstala se šesti dětmi sama.


Alessandro Serenelli byl nezvladatelný výtržník, který naprosto pohrdal vším dobrým a krásným, jakýmikoliv zákony nebo morálkou. Začal po Marii toužit; nejprve prosil a přemlouval, později neváhal vyhrožovat.


5. července 1902 si Alessandro počkal, až bude Marie sama, pokusil se ji znásilnit a když se dívka bránila a řekla mu, že raději zemře, pobodal ji nožem. Marie utrpěla 14 vážných bodných ran, poté Alessandro utekl. Marie se ještě probrala a na její volání přiběhla matka a starý Serenelli. S řadou smrtelných zranění byla převezena do nemocnice. Marie zcela odpustila svému vrahovi a druhého dne podlehla svým zraněním. Bylo jí necelých 12 let.

Alessandro Serenelli byl zatčen a odsouzen ke 30 letům vězení. Během věznění se obrátil, po propuštění vedla jeho cesta k matce Marie, kde prosil za odpuštění. Alessandro se stal členem III. řádu sv. Františka a jeho život se stal životem modlitby a pokání.


Roku 1947 prohlásil papež Pius XII. Marii Goretti za blahoslavenou a 24. 6. 1950 za svatou. Poprvé v dějinách církve se obou procesů účastnila nejen matka, ale také vrah světice.



Bože, Ty chráníš nevinnost a miluješ čistotu; Tys dal svaté Marii Gorettiové milost, že v mladém věku dosáhla mučednické slávy, když bránila své panenství; na její přímluvu pomáhej i nám, abychom věrně zachovávali Tvá přikázání (závěrečná modlitba z breviáře).

Nebe nad močály, MC 1997
http://catholica.cz/
http://rodinaonline.cz

/Katulda/

Zobrazeno 4372×

Komentáře

PLHOJ

Zajímavé postřehy na : http://www.katolikrevue.cz/osobnosti/sv_maria_goretti_radomir_maly.htm<br />
Za přečtení stojí také kniha, kterou napsal “ I dnes se platí krví.“<br />
Dostupnější je životopis "Nebe nad močály". <br />
Stejný titul ( Cielo sulla palude ), nese i černobílý film který v roce 1949 ( dva roky po blahořečení.) natočil režisér Augusto Genina a získal za něj několik festivalových ocenění. <br />
V r. 2003 natočil italský režisér Giulio Base zcela nový barevný film : Marie Goretti. Hlavní postavu světice ztvárnila tehdy ani ne čtrnáctiletá Martina Pinto.<br />
V roli kněze pátera Basilia zde vystoupil herec Flavio Insinna ( v r. 2004 hrál hlavní roli ve filmu Don Bosco).<br />
Úlohu vraha Marietty - Alessandra Serenelliho dostal mladý herec Fabrizio Bucci (ve fimu Don Bosco hrál také zápornou postavu - mladíka jménem Bruno; ve filmu o sv. Petrovi však pěkně ztvárnil postavu sv. ap. Jana a byl osazen i do zcela nového filmu o papeži Pavlu VI. )

PLHOJ

Ještě doplním : příběh o životě sv. M. Goretti “ I dnes se platí krví“ napsal Wilhelm Hünermann.

Dana Kopečková (DaTerFa)

Já si dovolím opsat úryvek z knížky „Nebe nad močály“, který mě velice oslovil:<br />
<br />
,,Marietta ležela na lůžku a toužebně se dívala na dveře. Věděla, že přijde Pán Ježíš v bílé hostii. Sestřičky vyzdobily slavnostně její pokoj. Podlahu i její pokrývku posypaly růžemi a polními květy. Ve vázách svítily bílé lilie. Na připraveném stolku hořely svíce. Celá místnost se podobala svatebnímu pokoji. Dnes měla jít Marietta podruhé ke sv. přijímání do Neptuna. Přišla však umřít. A Ježíš sám jí šel naproti. Když se zlatá patena zaleskla mezi květy, Mariettiny oči zazářily radostným leskem. Arciděkan se sklonil k její bledé tváři a řekl: ,,Pán Ježíš přišel k tobě a nesu ti od něho ještě jeden vzkaz!“ A kněz hovořil o Pánu Ježíši a lotrovi na kříži. - ,,Marietto, můžeš, chceš,“ knězi se zlomil hlas. ,,Odpouštíš i ty? Odpouštíš svému vrahovi?“<br />
Marie se přímo a klidně zadívala knězi do očí. Bez váhání odpověděla: ,,Ano, ano, z lásky k Ježíši mu odpouštím z celého srdce a v nebi ho chci mít u sebe.“<br />
Kněz sklonil hlavu, vzal Nejsvětější Svátost a podal ji umírající Mariettě.Chléb věčného života. Přivřela oči a pohroužila se do posledního rozhovoru se skrytým Pánem, který na ni čeká ve světle a slávě…“<br />
<br />
Marietta měla 11 roků, 8 měsíců a 20 dní…<br />
<br />
Kniha „Nebe nad močály“ se dá též zakoupit na: http://www.ikarmel.cz/kniha/Nebe-nad-mocaly_MCM0444.html

Heléné

Moje biřmovací patronka :-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka