Terry Fox

28. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Kdo by neznal Běh Terryho Foxe… Dnes si můžeme připomenout narození toho, na jehož počest se každoročně koná.


Kdo byl Terry Fox?
Terrance Stanley „Terry“ Fox se narodil 28. 7. 1958 ve Winnipegu v Manitobě. Jako teenager byl velmi aktivní, zajímal se především o sport. Když mu ale bylo pouhých 18 let, lékaři mu oznámili, že má rakovinu kosti a pravou nohu mu museli amputovat.
Pobyt v nemocnici byl pro Terryho přelomovým okamžikem jeho života. Viděl tady spoustu další pacientů, kteří měli rakovinu, přičemž mnozí z nich byli teprve malými dětmi. Terry chtěl získat peníze na výzkum rakoviny a rozhodl se, že proto poběží přes celou Kanadu. Svůj běh nazval Marathon of Hope (Maraton naděje). Osmnáct měsíců trénoval a poté se 12. dubna 1980 vydal na svůj běh. Za den uběhl 42 km, po 143 dnech a 5373 km byl Terry donucen běh ukončit, protože se mezitím rakovina objevila i v jeho plicích.
V červnu 1981 dostal zápal plic a 28. června 1981 zemřel. Terry se stal nejmladším držitelem Řádu Kanady – nejvyššího civilního vyznamenání země.


A jak je to nyní?
Běh Terryho Foxe se každoročně koná i na několika místech ČR. Jedná se o dobrovolnou humanitární akci, která má jakoby tři cíle – absolvovat předepsanou trať, tedy udělat něco pro své zdraví; získat z příspěvků účastníků finanční prostředky na výzkum rakoviny a v neposlední řadě vyjádření solidarity s nemocnými a předání poselství Terryho Foxe dalším lidem.
Všechny získané prostředky jsou použity na výzkum rakoviny. Nejedná se o žádnou soutěž, běhu se může zúčastnit kdokoliv a jakýmkoliv způsobem – chůzí, během, na vozíku nebo např. s kočárkem…

http://www.terryfox.cz

/Katulda/

Zobrazeno 2908×

Komentáře

Eliška Janáčová (Elda32)

Obdivuju takové lidi, kteří svou nemoc, bolest a trápení dokážou proměnit ve prospěch druhých!! máme se od nich co učit

Filip

To byl frajer...

mr-James

Kdyby neexistovalo něco... co je silnější než bolest, nemoc, smrt... neudělal by to... On to "něco" znal... a ukázal Světu jak se stává nemožné možným...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka