Třebíčské ghetto mělo být srovnáno se zemí...

3. 7. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

... přesto společně s bazilikou sv. Prokopa rozšířilo seznam památek UNESCO.


Roku 2003 se seznam UNESCO rozšířil o další dvě české památky – židovskou čtvrť a baziliku sv. Prokopa v Třebíči.
Zapsání Třebíče bylo považováno za velký úspěch. Podle tehdejšího ministra kultury M. Beneše se totiž jedná o první vysloveně židovskou památku mimo území Izraele, která je na seznamu zapsána, ostatní figurují pouze jako součást větších celků (např. starý židovský hřbitov uvnitř historického jádra Prahy). Celý celek je mimořádně dobře zachovalý, srovnatelné ghetto v Evropě je snad pouze v Benátkách. Ghetto mělo být za minulého režimu srovnáno se zemí – přesto se společně s bazilikou sv. Prokopa staly národními kulturními památkami.
Třebíčská židovské město je příkladem maximálně zastavěného území – většinou zde nejsou dvorky, hospodářské stavby ani zahrady. Domy jsou navzájem propojené, mezi nimi najdeme tmavé průchody a křivolaké uličky. Najdeme zde renesanci i baroko.
Ghetto se vyvíjelo už od 12. století, zachovalo se 123 domů, dvě synagogy a židovský hřbitov. První důkazy pochází z r. 1410, židovská obec je doložena v 16. století. Od konce století 18. se jedná o jednu z nejpočetnějších židovských obcí na Moravě. Během druhé světové války byli téměř všichni Židé odvlečeni transportem A, který dorazil 18. 5. 1942 do Terezína – tehdy to bylo 720 Židů; později potom transportem A w 22. 5. 1942 dalších 650 Židů. Mnoho jich bylo posláno do koncentračních táborů, většinou do Osvětimi. Někteří obyvatelé utekli do Španělska. Po válce se do Třebíče vrátilo asi deset původních obyvatel.
Z mnoha uliček a staveb stojí za zmínku např. původní škola, už r. 1601 byla školou zaměřenou na výuku židovského náboženství. Od r. 1881 se učilo česky, předtím pouze hebrejsky a německy.
Mezi léty 1639 – 1642 byla postavena přední synagoga, z r. 1669 pak pochází zadní synagoga, která od r. 1997 slouží jako výstavní a koncertní sál.
Na počátku 17. století byl založen židovský hřbitov, který je jedním z nejlépe dochovaných a největších židovských hřbitovů v Evropě, po pražském starém židovském hřbitově je také druhý největší v ČR. Najdeme zde asi 2600 náhrobků, nejstarší z nich je z r. 1625. Jde zde pochováno asi 11 000 lidí.
Druhou památkou zapsanou v Seznamu světového dědictví UNESCO je románsko-gotická bazilika sv. Prokopa z r. 1240 – 1280. Původně byla bazilikou Nanebevzetí Panny Marie, sv. Prokop se stal patronem až r. 1704, kdy se připomínalo pětisté výročí jeho svatořečení.

Virtuální procházka http://www.trebic.cz/unesco/
http://www.infocesko.cz/

/Katulda/

Zobrazeno 1887×

Komentáře

Jayef

Třebíč je krásná! A to ghetto alespoň částečně ghettem zůstalo. Jenom už není židovské, ale romské.

Božíděcko

Ještě že se tak nestalo!!! Naše překrásná Třebíč by o moc přišla.

Ester

Díky, Katuldo.... Doufám, že se tam někdy podívám.... Zajímají mě synagogy a další židovský památky....

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka