Josef Dobrovský

17. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

17. srpna 1753 se v dnešním Maďarsku narodil kněz, český filolog, historik a zakladatel slavistiky v českých zemích „modrý abbé“ Josef Dobrovský.


Chybou zápisu v matrice se ze syna vojína Jakuba Doubravského stal Dobrovský. Jeho otec byl přeložený do Klatov a rodina se zabydlela v Horšovském Týně. Česky se Dobrovský naučil až na gymnáziu v Havlíčkově Brodě, do té doby se v rodině mluvilo německy. Poté studoval u jezuitů v Klatovech a r. 1769 odešel studovat filozofii do Prahy.

Jako novic jezuitského řádu se připravoval na misionářskou cestu do Indie, ta ale nebyla uskutečněna, protože r. 1773 byl celý jezuitský řád v českých zemích zrušen a Dobrovský se rozhodl dokončit studium teologie v Praze. R. 1787 jej biskup Jan Leopold Hay vysvětil na kněze.

Působil jako učitel filozofie a matematiky u hrabat Nosticů, s nimi také navštívil Rusko a Švédsko. V Hradisku u Olomouce se r. 1878 stal prorektorem a rektorem generálního semináře. Po smrti Josefa II. ale byly semináře zrušeny a Dobrovský se vrátil do Prahy, kde žil jako soukromý vědec. V této době napsal mnoho zásadních prací, které se zabývaly slavistikou, filologií a historiografií.

V 80. letech působil v Soukromé společnosti nauk a pomáhal založit Českou (resp. Královskou) společnost nauk (1784) a Národní muzeum (1818). Jeho žákem byl např. František Palacký nebo Václav Hanka.

R. 1828 přijel do Brna, aby studoval v místních knihovnách. Zde onemocněl a 6. ledna 1829 zemřel.


O jeho díle jistě neopomene mluvit žádný učitel literatury – v Zevrubné mluvnici jazyka českého (1809) se postavil proti lidem, kteří ve snaze zachránit český jazyk vymýšleli stále nová, avšak gramaticky nesmyslná slova; stanovil pravidla tvorby slov a umožnil tak vytvořit novou kultivovanou češtinu.

Slovník Německo – český, 1. a 2. díl, Základy jazyka staroslověnského nebo také časopisy Slavín a Slovanka – to jsou další jeho díla. A v neposlední řadě Dějiny českého jazyka a literatury jako vůbec první dílo, které hodnotí dějiny české literatury.

Zobrazeno 4376×

Komentáře

haterka

Albrecht: Hledala jsem, hledala a našla i jiné názory, např.:<br />
Jestliže se celá řada členů zrušeného jezuitského řádu ocitla později mezi svobodnými zednáři, neplatí to zřejmě pro Dobrovského, jehož příslušnost k některé z lóží byla dokládána i tak pochybnými argumenty, jako byla údajná záliba učeného abbé v modré barvě. Naproti tomu vše, co o Dobrovském víme, dovoluje vyslovit názor, že o zednářských ceremoniích smýšlel podobně jako císař Josef II., v jehož patentu z konce roku 1785 se bez obalu hovoří o zednářských kejklích. A to nemluvím o zcela jasných indiciích, jako je Dobrovského zmínka v dopise A. Helfertovi z Nového roku 1786 o tom, že žertem postrašil J. A. Rieggra smyšlenou zprávou o trestech, jež panovník pro zednáře chystá. Pozornost zaslouží i zcela nebratrská forma již zmíněného sporu s militantním zednářem Ungarem.<br />
Bělina, P.: Dějina a současnost, 2003/5; Dostupné na:<br />
http://dejiny.nln.cz/archiv/05-2003/01-52003.html<br />
<br />
Zralý Dobrovský se jeví jako kritický, osvícenstvím neobyčejně silně ovlivněný katolík, jenž se v mezích možností pokouší smířit církev s nároky doby. Je přesvědčen, že propast, která se rozevřela mezi katolicismem a současným světem, je možno scelit, aniž by muselo být obětováno to, co na svém náboženství pokládá za podstatné.“<br />
C.V. Pospíšil, Teologické texty 2008/1. Dostupné na:<br />
http://www.teologicketexty.cz/casopis/2008-1/Josef-Taborsky-REFORMNI-KATOLIK-JOSEF-DOBROVSKY.html<br />
<br />
<br />
--------------------------------------------------------------------------------

paulo

"Působil jako učitel filozofie a matematiky u hrabat Nosticů, s nimi také navštívil Rusko a Švédsko. V Hradisku u Olomouce se r. 1878 stal prorektorem a rekto..." <br />
<br />
Je tu nejspíš chyba: v roku 1878 byl už 49 let mrtev...<br />
<br />
Takže 1778?

Albrecht

Dobrovský byl zednář.

haterka

Nařknout někoho ze zednářství je velmi snadné. Existují pro to věrohodné důkazy?

Albrecht

Milá haterko, Pán Bůh vám nadělil ruce a dokoce i rozum, předpokládám. <br />
Když do chlívečku ve vyhledávači Google zadáte "Dobrovský zednář", vyjede vám sdostatek věrohodných důkazů o zednářství abbé Dobrovského.<br />
Nebo ještě lépe - http://www.lnarod.cz/Add/historiex2.html napište jim. Jistě vám to potvrdí. Ostatně jedna lóže nese(nebo nesla) Dobrovského jméno.

CesareBorgia

já jsem taky zednář! Stále se ještě držím tatínkovy zástěry...abrakadabra in Gott we trust AbraxaS jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže ZOG všechny přivede, do NWO sváže z zemi EU-USA-IZR, kde se snoubí šero se šerem! Kladívko bum bum, kružítko otočka teď! úhelníku stůj, hrnečku vař, Zauberflöte forever! Isis-Osiris-Hor mit uns!!!!!!! Petr Parléř, oroduj za nás! Rotary rotary, sypte se, dolary, NOM NOM ŇAM ŇAM Bugnini, Bugatti, Beneš, Churchill, Pat a Mat!

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka