Karolina Kózka

1. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

Zítra by oslavila 111 narozeniny bl. Karolina Kózka, polská mučednice čistoty, patronka řešovské diecéze, polského Katolického sdružení mladých a Hnutí čistých srdcí.

 


Po červencových vzpomínkách na sv. Marii Goretti a Anku Kolesárovou si 1. srpna připomínáme třetí mučednici čistoty, bl. Karolinu Kózku, která je, mimo jiné, patronkou Hnutí čistých srdcí. Je po ní taky pojmenován prsten blahoslavené Karolíny, stříbrný prstýnek čistoty ozdobený liliovým květem, který je velmi populární v Polsku.

Bl. Karolina Kózka (2. srpen 1898 - 18. listopad 1914) prožila celý svůj život ve své rodné vísce Wał-Ruda v Haliči. Byla hluboce zbožná a podílela se na řadě aktivit křesťanských laiků: účastnila se apoštolátu modlitby a živého růžence, pomáhala při provozu vesnické čítárny a byla členkou Bratrstva zdrženlivosti.

Na počátku první světové války se jí zmocnil ruský voják, který ji odvlekl do lesa, kde se ji pokusil znásilnit. Dívka se urputně bránila a pokoušela se utéci, což nakonec vyústilo v to, že ji rozzuřený neúspěšný násilník brutálně ubil šavlí. Její tělo bylo objeveno 4. prosince téhož roku, pohřbena je v Zabawě. Na jejím pohřbu se shromáždilo na tři tisíce lidí.

Za blahoslavenou ji prohlásil papež Jan Pavel II. 10. června 1987. Svátek slaví 18. listopadu.

Více viz např. ZDE (polsky, anglicky, německy, francouzsky i španělsky)

Zobrazeno 2001×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka