Leoš Janáček

12. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

12. srpen 2009 je dnem 81. výročí úmrtí českého skladatele, učitele, sbormistra a dirigenta Leoše Janáčka

 


 

Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v Hukvaldech na Lašsku. Rodiče byli chudí, ale hudebně vzdělaní, a tak talent svého syna podporovali. Hudební vzdělání získal postupně v klášteře na starém Brně pod vedením Pavla Křížkovského, v Praze (kde se setkal mj. s Antonínem Dvořákem a Bedřichem Smetanou) a v Lipsku.

Janáček byl velký rusofil a folklorista (nejen, že se nechával při komponování inspirovat lidovými písněmi, ale také sbíral lidové nápěvky = chodil po kraji a zapisoval si díky absolutnímu sluchu do not, jak kde různí lidé mluví, jakou má jejich mluva intonaci), měl silné sociální cítění a rád a hodně cestoval, což se vše společně s osobitým talentem promítlo do jeho tvorby. Dnes je hodnocen jako jeden z nejoriginálnějších zjevů moderny české i světové, i když jeho hudbu ne každý chápe a má v oblibě.

Z jeho tvorby jmenujme opery Šárka, Počátek románu, Její pastorkyňa, Osud, Výlety páně Broučkovy, Káťa Kabanová, Příhody lišky Bystroušky, Věc Makropulos, Z mrtvého domu; dále z orchestrální tvorby Mša glagolskaja, Taras Bulba (Rapsodie pro orchestr), Lašské tance, Smyčcový kvartet „Kreutzerova Sonáta“...

Prameny:

http://zivotopisyonline.cz/leos-janacek-371854-1281928-skladatel-moravske-hudby/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Leo%C5%A1_Jan%C3%A1%C4%8Dek
http://www.quido.cz/osobnosti/janacek.htm

/Clara/

Zobrazeno 1592×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka