Přemysl Otakar II. a bitva na Moravském poli

26. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

26. 8. 1278 zemřel na Moravském poli Přemysl Otakar II.


V roce 1273 zemřel římský král Richard Cornwalský. Velký zájem o následovnictví měl také český Přemysl Otakar II. Byl zvolen však hrabě Rudolf Habsburský. Přemysl jako jeden z kurfiřtů nebyl k volbě přizván, i to byl jeden z důvodů, proč odmítl Rudolfa uznat. Ten to vzal jako důvod k bitvě. Vítězství Rudolfa I. Habsburského znamenalo definitivní ustanovení Habsburků dědičnými vládci v Rakousku a Štýrsku. Tím bylo určeno uspořádání Evropy na více než 600 dlouhých let. 26.11.1276 uzavřel Přemysl s Habsburkem Vídeňský mír, díky kterému mu zbyly pouze Čechy a Morava. Vítkovci však hrají nemalou úlohu v boji. Byli usídleni v Čechách, kde vlastnili řadu hradů a počínající města. Šlo o oblast, spojující Čechy a rakouské země, které Přemysl v roce 1251 získal. Vznikla řada ohnisek, které se Přemysl snažil řešit násilím – jako např. založení královského města České Budějovice, založení kláštera Zlatá koruna, hradu Zvíkov, Hluboká, Písek aj.
Přemysl Otakar II. si nechtěl nechat líbit jednání Rudolfa Habsburského, proto začal hledat spojence na válku. Pomoc mu přislíbili příbuzní z Porýní, Míšeňska a Branibor v podobě těžkooděnců (odtud přezdívka král železný), Poláci mu zase slíbili pomoc v podobě lehké jízdy. 26.srpna 1278 se konala bitva na Moravském poli. První zaútočil Habsburk, lehkou jízdou Kumánů. Přemysl odpověděl čelním útokem chráněnými koni a dokonce se mu s vojskem podařilo zahnat Rakušany až k potoku Weidenbach. Poté však (což se mu stalo v podstatě osudným) couvli. Přemysl byl zajat, surově zbit a pak zabit.
Spekulovalo se o tom, že měl mezi sebou zrádce. Mluvilo se o Závišovi z Falkenštejna a Milotovi z Dědic. Milota byl šlechtic a dostal na starost nejdůležitější úsek při bitvě na Moravském poli. Měl dva zajímavé bratry. Jeden z nich, Beneš z Cvilína, zahynul r.1265 nešťastným přičiněním osudu z Přemyslova rozhodnutí. Druhý z nich, Tobiáš z Benešova, známý pražský biskup, který se dlouho po bitvě na Moravském poli zasloužil o povznesení českých zemí.

O bitvě na Moravském poli existuje řada zdrojů, ale jen málo věrohodných. Proto i tento text je jen nástin a stručné shrnutí klíčových událostí.

Zdroj informací: http://www.historie-dejepis.cz/bitva-na-moravskem-poli/
http://www.ct24.cz/textove-prepisy/historie-magazin/28305\b/

/Katis/

Zobrazeno 5741×

Komentáře

Cinik

Tenhle článek se opravdu moc nepovedl... :-(

Cinik

Jinak připomínám též 360 výročí úmrtí jezuity Martina Středy, velkého teologa, historika a duchovního vůdce obránců Brna

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka