Proměnění Páně

6. 8. 2009 0:00
Rubrika: Nezařazené

V dnešní den si připomínáme zjevení Kristovy Božské slávy na hoře, které dnes tradice dává přívlastek proměnění. Dřívější prameny mluví také o hoře Tábor či Hermon. Zde téměř osamocen, jen se svými apoštoly Petrem, Jakubem a Janem, se Ježíš setkává s Mojžíšem a Eliášem, jejichž duše se viditelně zjevují i apoštolům. Pak se ozvalo z nebe mohutným hlasem: "Toto je můj milovaný syn, v něm já mám zalíbení, toho poslouchejte."


Zpráva o této události se nachází jednak ve třech evangeliích (Mt 17,1-9; Mk 9,2-10; Lk 9,28-36), ale také 2. listu apoštola Petra (1,16-21). Na východě křesťané tento svátek slavili již od 5.století, na západě se postupně začal připomínat od 9. století, ale jako všeobecně závazný byl prohlášen až po odražení tureckých vojsk u Bělehradu v roce 1457.

Pro každého z nás by měl být tento svátek přínosem, neboť v něm přímo Hospodin Bůh dává najevo, že Ježíš je syn Boží, tudiž Bůh. Toto je jeden ze základních důkazů, který popírá snahu některých "křesťanských společenství" (u nás mimo jiné Jehovisté), kteří se snaží Kristovo božství vyvrátit. Pamatujme tedy,

"Dnešní den je pravděpodobně výročním dnem posvěcení baziliky na hoře Tábor."(Denní modlitba církve)

Zobrazeno 1763×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka